Erken seçim zaman kaybı
Son dönemde artan terör ve şiddet olaylarıyla, siyasal cephede yaşanan ‘uzlaşmama’ kültürü olası koalisyon ihtimalini zayıflatırken, piyasalarda erken seçim yönündeki beklentilerin de artmasına yol açıyor.
Son gelişmeleri değerlendiren iş dünyası temsilcileri ‘erken seçim’ ihtimaline ‘hayır’ diyor. Olası bir erken seçimin, sonuçları değiştirmeyeceğini düşünen işadamları, daha öncesinde de ‘Türkiye için en iyisi’ olarak işaret ettiği koalisyona sıcak bakıyor.
Dernekler de karşı
Seçim havasının önemli bir zaman kaybına neden olacağını belirten işadamları, “Yeni bir seçimi ülke kaldırmaz” görüşünde.
Bilindiği gibi bundan bir süre önce TÜSİAD ve MÜSİAD da erken seçimi öncelik olarak görmediklerini açıklamıştı.
TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, “Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin, erken seçim tartışmalarından hızla uzaklaşarak bütün enerjisini kurulacak, hükümete kenetlemesi gerek” derken, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, “Sırf ekonomik perspektiften bakınca bile erken seçimi öncelik görmüyorum” demişti. Oluşan yeni şartları değerlendiren iş dünyasının görüşleri şu yönde oluşuyor.
‘İşlerimize tesir eder’
Abdullah Kiğılı / Kiğılı
“Şu anda piyasalar, terör eylemlerinden dolayı etkilenmiş durumda. Peki işler tamamen durdu mu? Hayır. Öyle bir durumda yok. Ne büyük bir hareketlilir var ne de tamamen durgunluk. Erken seçim olursa tabi her şey etkilenir. Elbette işe tesir eder.”
‘Erken seçim kötü karar’
Şeref Fayat / TGSD
“Kesinlikle erken seçim istemiyoruz. Bu çok kötü bir karar olur. 2015 üretim ve seneyi açısından kayıp bir yıl oldu. Volatilitesi bu kadar yüksek döviz kuru karşısında kimse önünü göremiyor. Yatırımlar durma noktasına geldi. Mecliste erken seçim kararı alacak siyasiler bu vebalin altından kalkamaz, bedelini sandıkta öderler.”
‘Koalisyon kurulsun performans görülsün’
Tuncay Özilhan / Anadolu Grubu
“Olası bir erken seçimin, sonuçları değiştireceğini zannetmiyorum. Yeniden bir seçim havası önemli bir zaman kaybına neden olacaktır. Ekonominin de bundan etkilenmemesi mümkün değil. Biran evvel hükümet kurulup ekonomiye yönelik bazı kararların alıması lazım. Koalisyon hükümetinin kurularak 1-2 yıllık performansına bakılması ve sonrasında seçime karar verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”
‘Seçim süreçlerinde yatırımlar ötelenir’
Mehmet Nane / Carrefoursa
“Seçim dönemleri beklentilerin oluştuğu dönemlerdir. Bu beklentiler de niyetlerin ötelenmesine neden olur. İnsanlar sonucu görmek ister. Bu da büyük alışveriş niyetlerinin, yatırımların ötelenmesi anlamına gelir. Bu, yerli-yabancı tüm yatırımcıların genel yatırım karakteristiğidir. Sonuç olarak erken seçim olması bazı kararların ötelenmesine neden olabilir.”
‘Belirsizlik artmamalı’
Tarkan Kadooğlu / TÜRKONFED
“Yeni bir seçimin ülkeyi daha fazla belirsizliğe taşıyacağını düşünüyoruz. Ekonomi şu anda bile bir belirsizlik yaşıyor. Bir an önce koalisyon görüşmelerinden sonuç alınıp hükümetin kurulması gerekiyor. İş dünyasının ve piyasaların beklentisi de bu yönde. Yeni bir seçimi ülke kaldırmaz.”
‘Ekonomi büyük bir darbe alır’
Hikmet Tanrıverdi / İHKİB
“Beklentimiz güçlü, geniş tabanlı, ülkenin sorunlarına odaklanan, uzun vadeli iş başında kalacak bir koalisyon hükümeti. 2015’i zaten kaybettik. Kasımda bir erken seçim sadece zaman kaybı olur. Azınlık hükümetiyle gelecek yıl ilkbaharda seçime gidilmesi halinde ekonomimiz çok daha büyük darbe alır.”
Kaynak: Milliyet