Eski hükümlünün yeni işi İŞKUR'dan

Engelli ve eski hükümlü istihdam etmeyen işyerlerinden tahsil edilen idari para cezaları yine onlara destek olarak dönüyor. Projeyle eski hükümlülere kendi işini kurmaları için brüt asgari ücretin 10 katına kadar hibe imkanı var.

Eski hükümlünün yeni işi İŞKUR'dan

İş-Kur mesleki eğitim kapsamında üniversite öğrencilerinin okurken iş hayatına girmeleri yönündeki desteklerine bir yenisini daha ekledi. Engelli ve eski hükümlü istihdam etmeyen işyerlerinden tahsil edilen idari para cezaları engelli ve eski hükümlülere mesleki eğitim ve iş kurma desteği olarak geri dönüyor. Bu kapsamda 118 proje için yaklaşık 5 milyon lira kaynak tahsis edildi.

DESTEKLER DAHA ARTACAK
Konuya ilişkin değerlendirme yapan yetkililer, bundan sonra da bu desteklerin artarak devam edeceğini ve engellilerin topluma ve ekonomik hayata uyumu için İŞKUR'un bütün imkanlarını sunacaklarını belirtti. Projelerin uygulanabilir oluşuna İş-Kur başkanlığında Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Genel Müdürlüğü, Çalışma Genel Müdürlüğü, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, TİSK, Türk-İş ile Türkiye Sakatlar Konfederasyonu üyelerinden oluşan komisyon karar veriyor.

%40 ENGELLİYE 36 BİN LİRA
Buna göre, kurumun geliştirdiği program sayesinde Denetimli Serbestlik ve Koruma Kurulları ile işbirliği içinde hazırlanan projeler karşılığında eski hükümlülere kendi işini kurmaları için brüt asgari ücretin 10 katına kadar hibe desteği verilerek yeniden hayata başlamaları sağlanıyor.
Proje kapsamında en az yüzde 40 oranında engelli olan bireylerin işinin patronu olması için toplamda 36 bin TL hibe desteği veriliyor.

STK'LARA PROJE ÇAĞRISI
Hibe desteği verilen projelerde ise; iş kurma sürecinde gerekli masraflar için en fazla 2 bin TL, bir yıl boyunca işletme giderleri için en fazla 4 bin TL ve işin kurulması için gerekli araç-gereç, donanım ve makinalar için en fazla 30 bin TL engellilere tahsis ediliyor.
Yetkililer ayrıca, engellileri ve engellilere yönelik çalışma yapan bütün kurum ve kuruluşları, özel sektörü ve STK'ları engellilere yönelik proje geliştirmeye davet ettiklerini de dile getirdiler.
48 proje yararlandı
2014 yılından itibaren 544 projeye verilen İŞKUR desteğinden bu dönemde 48 proje yararlandı. İdari Para Cezaları Fonu kaynakları ile engellilerin mesleki eğitim alarak rehabilitasyonlarına katkı sunmak ve istihdam edilmelerini kolaylaştırmak için hazırlanan projelere verilen destekler için çeşitli mesleklerde engelliler kurslara katılarak sertifika alarak istihdam ediliyor.