Ette kaliteye göre fiyat
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, kırmızı ette sınıflandırma ve fiyatlandırma sistemine geçeceklerini söyledi. Çelik, karkas etlerin yaş, cinsiyet, kas yapısı ve yağ örtüsüne göre sınıflandırılacağını ve fiyatının da ona göre belirleneceğini belirtti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı ette sınıflandırmaya bağlı fiyatlandırma sisteminin oluşturulmasıyla ilgili çalışma yaptıklarını ifade ederek, bu kapsamda hazırlanan yönetmelik taslaklarının ilerleyen günlerde sektörün görüşüne açılacağını söyledi.
HANGİ ET, KAÇA?
Bakan Çelik, Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olan kırmızı ette sınıflandırma ve fiyatlandırma uygulamasının, Türkiye’de hayata geçirilmesi amacıyla çalışma başlattıklarını belirterek, bu kapsamda hazırladıkları ‘Sığır Karkaslarının Sınıflandırılmasına Dair Yönetmelik’ ile ‘Koyun Karkaslarının Sınıflandırılmasına Dair Yönetmelik’ taslaklarını, gelecek günlerde sektörün görüşüne açacaklarını söyledi. Çelik “Kırmızı ette sınıfına göre fiyat belirlemesi yapılacak. Düzenlemeyle market ve kasaplarda satılan karkas etin etiketlerinde, hayvanın yaşını, cinsiyetini, yağ miktarını ve kas yapısını gösteren bilgiler yer alacak. Böylece vatandaş hangi eti, kaça aldığını bilecek” diye konuştu.
Taslak görüşe açılacak
Bakan Çelik, düzenlemeyle kırmızı et piyasasında ortak bir karkas sınıflandırma sistemi oluşturulacağını ve pazar fiyatlarının da bu sınıflara göre belirleneceğini belirterek, daha iyi sınıfa daha yüksek fiyatın verilmesi sonucunda kaliteli et üretiminin teşvik edileceğini vurguladı. Sektörün görüşüne açılacak taslak yönetmeliklerle karkas etler, hayvanın cinsiyeti, yaşı, kas yapısı (en üst-S, mükemmel-E, çok iyi-U, iyi-R, orta-O, kötü-P) ve yağ örtüsüne (1-düşük, 2-zayıf, 3-ortalama, 4-yüksek, 5-çok yüksek) göre sınıflandırılacak. Yapılan sınıflandırmaya ilişkin etiketlemenin nasıl yapılacağı, kesimhanelerde sınıflandırmayı yapacak kişilerin yeterliliklerine ilişkin kriterlerin de yer aldığı taslakta, bu işlemin uzman sınıflandırıcılar yerine otomatik derecelendirme teknikleri ile yapılması durumunda tekniklerin doğruluğunu gösteren sertifikasyon testlerinin yapılması gibi konu başlıkları da bulunuyor.