Ev alacaklar bu habere dikkat!
Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe giren, büyükşehirlerdeki konut alımlarında yeni KDV uygulaması başladı.
Bakanlar Kurulu'nun, 'Bazı Vergi Kanunlarında Yer Alan Tevkifat Nispetleri, Damga Vergisi ve Harç Oranları İle Bazı Mal ve Hizmetlere Uygulanan Çeşitli Vergi, Fon ve Kesintilere İlişkin Oran ve Tutarların Tespit Edilmesine Dair Karar'ı Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı.
Karar ile mevduatta ve katılma hesaplarında, TL ve döviz hesaplarında stopaj oranı vadeye göre farklılaştırıldı. Böylece tasarrufların artırılması, mevduatta vadenin uzatılması ve TL mevduatın daha fazla teşviki hedeflendi.
Bir yıldan uzun vadeli döviz ve altın kredilerine yüzde 1, bunların 2-3 yıl vadeli olanlarına yüzde 0,5 KKDF getirildi.
Bankalar ve finansman şirketleri dışında Türkiye'de yerleşik kişilerin yurt dışından sağladıkları döviz ve altın kredilerinde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu oranı; ortalama vadesi bir yıla kadar olanlarda yüzde 3, ortalama vadesi 1 yıl ile (bir yıl dahil) 2 yıl arasında olanlarda yüzde 1, ortalama vadesi 2 yıl (2 yıl dahil) ile 3 yıl arasında olanlarda yüzde 0,5, ortalama vadesi 3 yıl (3 yıl dahil) ve üzerinde olanlarda yüzde sıfır olarak belirlendi.
Konutta aşamalı KDV
Karara göre, büyük şehirlerde yeni alınan konutlara KDV aşamalı olarak uygulanacak. Söz konusu uygulama 1 Ocak'tan önce ruhsat alanlar için uygulanmayacağı için vatandaşlar açısından herhangi bir mağduriyet olmayacak.
Yeni uygulama ile 150 metrekareye kadar olan konutlardan; büyük şehirlerde lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan, yapı ruhsatlarının alındığı tarihte, üzerinde yapıldığı arsanın metrekare vergi değeri; 500 lira ile 1.000 lira arasında olan konutların KDV oranı yüzde 8, 1.000 lira ve üzerinde olan konutların KDV oranı yüzde 18 olarak tespit edildi.
Tespit edilen tutarlar, takdir komisyonlarınca 4 yılda bir tespit edilen ve yeniden değerlemeyle artırılmış olup, içinde bulunulan yılda geçerli olan vergi değerleriyle karşılaştırılacak.
Uygulama yapı ruhsatı 1 Ocak 2013'ten (dün) itibaren alınan konutlar için geçerli olacak.
Tütünde ÖTV oranı
Karar ile tütün ve mamulleri ÖTV oranı ve maktu vergi tutarları yeniden tespit edildi. Böylece, nispi vergi sigarada yüzde 65,25 ve purolarda yüzde 40, asgari maktu paket başına 3,15 lira, maktu vergi paket veya 50 gramlık birim ambalaj başına 9 kuruş şeklinde belirlendi.
İşlenmemiş tütün ithalatından alınan tütün fonu tutarı, Vergileme Faslı açılışında AB komisyonuna verilen Eylem Planı doğrultusunda ton başına 1.800 dolardan, ton başına 1.500 dolara indirildi.
Damga vergisi oranları ile maktu vergi tutarları yüzde 15, harç oranları ve maktu tutarları (tapu harçları hariç) yüzde 15 artırıldı.
Bina ve arazi emlak vergisi değeri artış oranı, yeniden değerleme oranının yarısı yerine tamamı (yüzde 7,8) olarak tespit edildi.