Facebook Avrupa’ya karşı
1 milyara yakın insanın her gün kullandığı sosyal medya platformu Facebook’un başı, Avrupa’dan ABD’ye aktarılan bilgiler yüzünden dertte.
Max Schrems isimli Avusturyalı “mahremiyet” hakları savunucusu ve aynı zamanda hukuk öğrencisi Facebook’a karşı bir kampanya başlattı ve dava açtı.
Schrims’e göre Facebook Avrupa’da topladığı bilgileri direkt olarak NSA’e (Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı) aktarıyor. Buna dayanarak da Schrems mahkemenin Facebook’un İrlanda Bilgi Koruma Komisyonu tarafından denetlenmesi şeklinde bir karar vermesi gerektiğini savunuyor. Daha önce özel bir denetim kurumu denetlemesi sonucunda Facebook’un Safe Harbor/Güvenli Liman anlaşmasına sadık kaldığını söylemişti.
Ancak Avrupa Adalet Divanı bunun yanlış olduğuna hükmetti. Adalet Divanı kimi durumlarda ABD'nin çıkarlarının "Güvenli Liman" prensiplerinin önüne geçtiğine vurgu yapıldı. Schrems’e göre Edward Snowden’ın ortaya koyduğu NSA ve kullandıkları Prisme isimli program kullanrak Facebook’un da dahil olduğu birçok kaynağı insanların mahremiyet hakkını gözetmeksizin denetliyor ve izliyor. Facebook ise ABD istihbarat servislerine herhangi bir bilgi verilmediğini, “arka kapı” olarak adlandırılan bir bilgi transferi yapılmadığını iddia ediyor.
Facebook sözcüsü konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Duruşmalara bizim katılımımız yanlış anlamaların önüne geçmek ve prosedürlerimizin nasıl işlediği hakkında mahkemeyi bilgilendirmek açısından çok önemli” şeklinde konuştu. Schrems ise Facebook’un ABD yetkilileriyle bilgi paylaşımına izni olmadığı konusunda ısrarlı.
Facebook sözcüsünün açıklamalarına verdiği yanıtta “Facebook sözcüsü kullandıkları programlar hakkında yeterli bilgiye ve yetkiye sahip değil” dedi. Dava sonuçlandığında Avrupa’dan ABD’ye gönderilen bilgilerin nasıl denetlenmesi ve kullanılması gerektiği konusunda bir örnek teşkil etmesi bekleniyor. İrlanda Bilgi Koruma Komisyonu sözcüsü Yüksek Mahkeme'nin dava hakkında kararının ne zaman vereceğinin henüz kesinleşmediğini söyledi.
GÜVENLİ LİMAN ANLAŞMASI NEDİR?
ABD ve Avrupa arasında bilgi güvenliği, mahremiyeti ve kullanımı konusunda varılan bir anlaşmadır. Bu anlaşmaya göre Avrupa’da faaliyet gösteren şirketler Avrupa dışına bazı temel prensipleri sağlamadan bilgi gönderemez. Bu prensipler ise şöyle sıralanıyor; Uyarı: Kişiler bilgilerinin kullanıldığı, toplandığı ve nasıl kullanılacağı konusunda bilgilendirilmeli. Seçim: Kişilerin bilgilerinin toplanması ve 3. Kişilere ya da kurumlara gönderilmesinden vazgeçebilmeli. Transfer: Yapılan bilgi transferleri yalnızca bilgi koruma prensiplerine uyan yerlere gönderilmeli.
Güvenlik: Toplanan bilginin güvenliği sağlanmalı. Bilgi doğruluğu: Toplanan bilgiler doğruluğunu kaybetmemeli ve toplanma amacı dışında kullanılmamalı Erişim: Kişiler kendileri hakkında toplanan bilgilere erişebilmeli ve yanlışları düzeltebilmeli İcra: Bu kuralların eksiksiz işlenmesi sağlanmalı