Facebook referanduma gidiyor!

Yıllardır tartışılan, Facebook'un gizlilik politikaları halk oyuna sunuldu. Ya şimdi konuşun ya da sonsuza kadar susun!

Facebook referanduma gidiyor!
paralimani.com

Facebook'un gizlilik politikaları belki de son yılların en çok tartışılan polemik konularından biri. Zaman zaman bu politikalar hükümetler tarafından bile tartışıldı. Bazı ülkeler Facebook'un politikalarına karşı önlemler geliştrime ihtiyacı duydu. Milyar adet vatandaşı bulunan dünyanın en büyük sosyal medya ülkesinde bu tartışmadan daha doğal bir şey de olamazdı zaten.

Fakat Facebook'un son hamlesi, tüm tartışmaları başka bir boyuta taşıyacak nitelikte. Facebook, gizlilik politikalarını tabir yerindeyse referanduma götürdü. Yani kullanıcılarına gizlilik politikaları konusunda oy verdiriyor Facebook.

Referandumda oy kullanmak için son tarih ise Aralık ayının 10'u. Yani bugünden itibaren sadece 7 gününüz var.

Üstelik Facebook bu oylamayı bir denetim şirketine de denetletiyor.

Pazartesi günü başlayan oylamanın bir şey ifade edebilmesi için 900 milyon kullanıcının en az 300 milyonunun oy kullanması gerekiyor.

Facebook site yönetimi tarafından teklif edilen değişiklikler için bir de açıklamalar bölümü yayınlandı. İşte teklif edilen ve referanduma sunulan değişiklikler...

Veri Kullanımı İlkemiz ile Hak ve Sorumluluklar Bildirimimiz (HSB) için teklif ettiğimiz değişiklikler arasından en çok soru ve yorum alan değişiklikleri ve bizim bunlara yanıtlarımızı aşağıda bulabilirsiniz. Sizlerin görüşleri ve İrlanda Veri Koruma Komisyonu Dairesi dahil, denetçilerimizin tavsiyeleri doğrultusunda, söz konusu tekliflere bazı yeni ifadeler ekledik.

Site Yönetimi Süreci. Birçoğunuz, mevcut sistemin Facebook'un gerisinde kaldığı ve artık insanların site yönetimi sürecine katkıda bulunması için en etkin bir yöntem olmaktan çıktığı görüşündeydi. Birçoğunuz da, "Gizlilik İlkeleri Başkanımıza sorun" gibi özellikler aracılığıyla sizlerle doğrudan iletişimi kolaylaştırma hedefimizi desteklediniz.

Bazılarınız, oylama mekanizmasını sonlandırmanın, Facebook'u yöneten ilkeleri biçimlendirme gücünüzü kaybetmenize neden olacağı görüşündeydi. Netleştirmek gerekirse, site yönetimi sürecimizde değişiklik yapmamızın amacı, sizden en iyi ve en verimli biçimde görüş almak ve görüşleriniz doğrultusunda gerekli değişiklikleri yapmaktır. Birçoğunuz bu hedefe ulaşmaya nasıl devam edebileceğimiz hakkında bize fikirler verdiniz. Süreci güncelleme kararımızın, katılımı iyileştirmek için yeni ve daha iyi yöntemler bulmak açısından bize fırsatlar sağladığına dikkat çektiniz. Size katılıyoruz ve önerilerinizi, Facebook'ta gizlilik ve yönetim hakkındaki iletişimi iyileştirmek üzere yeni araçlar geliştirmek için kullanıyoruz.

İştirakler. Bazılarınız, önerilen yeni ifadeleri netleştirerek, grup şirketlerimizle paylaştığımız bilgileri açıklamamızı istediniz.



Bu, sektörümüzdeki standart bir hükümdür ve Facebook ile iştiraklerinin sağladığı hizmetlerin etkin ve etkili bir biçimde kullanılmasını teşvik eder. Örneğin, bilgilerin iştiraklerimizle paylaşılmasına izin verildiğinde, Facebook Inc. tarafından hizmet verilen Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kullanıcılarımız, Facebook Ireland Ltd. tarafından hizmet verilen Avrupa'daki kullanıcılarımızla etkileşime geçebilir. Ayrıca, birçok kişinin bildiği gibi, kısa bir süre önce Instagram'ı şirketlerimizin arasına kattık. Bu hüküm Instagram'ı kapsamaktadır ve Instagram'ın sunucu kayıtlarını ve idari kayıtlarını, tamamen ayrı bir depolama sistemleriyle saklamaktan çok daha etkili bir yöntemle saklamamıza olanak sağlamaktadır.



İştiraklerimizle bilgi paylaşımının geçerli olan tüm kanunlara uygun olarak yapıldığını ve yapılacağını, ve kullanıcılarımızdan ayrıca onay alınması gereken durumlarda bu onayı alacağımızı netleştirmek için bu teklife yeni bir ifade ekledik.

İçeriklerinizin sahibi. Aldığımız birçok yorumda da, Facebook'taki içeriklerinizin sahibinin kim olacağını değiştiriyor olduğumuzu ileri sürüyordu. Bunu yapmıyoruz. Bu doğru değildir ve asla olmamıştır. HSB'de de belirtildiği gibi, Facebook'u kullanan herkes, paylaştığı içerik ve bilgilerin sahibidir ve bunları kendisi kontrol eder. Bu içerik ve bilgilerin nasıl paylaşıldığını da kullanıcıların kendileri kontrol eder. Bu her zaman ilkemiz olmuştur ve olmaya devam edecektir. Facebook'un nasıl çalıştığına ilişkin olan bu kilit unsuru değiştirmeyi teklif etmiyoruz.

Gizlilik kontrolleri. En son güncellemelerimizde, sizlere Facebook'ta herhangi bir yerde bir şey paylaştığınızda bunu kimlerin görebileceğine karar vermenizi sağlayan gizlilik ayarı ile paylaşılan şeylerin, Haber Kaynağı, ilişki sayfaları veya arama sonuçları gibi Facebook'un diğer yerlerini etkilemeyen ama zaman tünelinizde nasıl göründüğünü etkileyen zaman tüneli görünürlüğü tercihleri arasındaki farkı hatırlatan bir ifade eklemeyi teklif ettik. Bazı kişiler bize bunun, paylaştığınız şeyleri kimlerin göreceğine karar verme yetkinizi kaldırmak anlamına gelip gelmediğini sordu. Bunu yapmıyoruz. Bu ifadeyi eklememizin sebebi, sizlere gizlilik ayarlarının ve zaman tüneli tercihlerinin nasıl işlediğini anlatmaktı. Ancak yine de, görüşleriniz doğrultusunda, istediğiniz zaman paylaştığınız şeyleri silebileceğinizi veya hedef kitlenizi değiştirebileceğinizi hatırlatan ifadeler ekledik.

Reklam ilkeleri. Size ilgi alanlarınızla ilgili reklamları göstermek suretiyle sizlere ücretsiz hizmetler sunduğumuz ve bu reklamları göstermeye yardımcı olmak için beğendiğiniz sayfalar da dahil olmak üzere gönderilerinizi kullandığımız konusunda her zaman açık olduk. Bu beğeni ve paylaşımlara dini inanç veya siyasi görüş gibi konuların dahil olduğunu daha da netleştirmek için yeni ifadeler teklif ediyoruz. Bu ifadeler, reklam verenlerin ırk, etnik köken, din ve cinsel tercih gibi hassas kişisel özellikleri açığa çıkaran veya ima eden reklamlar yayınlamaları yasaklayan Reklam Kurallarımızı değiştirdiğimiz anlamına gelmemektedir (https://www.prod.facebook.com/ad_guidelines.php). Bu teklifi netleştirmek için, yeni ifadeler ve kurallarımızın bağlantısını ekledik.



Yanıtlarımızın ve revizyonlarımızın sorularınızı yanıtladığını umuyoruz. Her zamanki gibi, Site Yönetimi Sayfamızı beğenerek, Veri Kullanımı İlkesi ve HSB'de gelecekte yapılacak değişiklikler için bildirim alabileceğinizi unutmayın. (https://www.facebook.com/fbsitegovernance)