Fahiş fiyatlı yumurtaya hazır olun!

Yeni yasal düzenleme yumurtanın fiyatını hızla yükseltecek

Fahiş fiyatlı yumurtaya hazır olun!

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, benzin ve motorine yem sanayinde kullanılan hammaddelerin karıştırılmasına yönelik yasal düzenlemelere ilişkin, ''İnsan ve hayvan gıdası olarak kullanılan ve Türkiye'nin ithalatla karşıladığı yağlı tohumların biyodizel ve biyoetanol üretiminde kullanımının gelecek yıldan itibaren zorunlu hale getirilmesinin yem fiyatlarını yükselteceğini düşünüyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Sungur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, benzin ve motorine yem sanayinde kullanılan etanol ve metil esterinin karıştırılmasına yönelik yasal düzenlemeleri değerlendirdi.

Sektörde girdilerin yüzde 70'ini yemin oluşturduğuna işaret eden Sungur, yem fiyatlarına bağlı olarak maliyetlerin enflasyonun çok üzerinde arttığı dönemler yaşamasının, yumurtacılık sektörünün belirsizliklerinden biri olduğunu söyledi.

Resmi Gazete'de yayımlanan ve gelecek yıl uygulamaya konulacak, Türkiye'nin ithalatla karşıladığı yağlı tohumların biyodizel ve biyoetanol üretiminde belli oranlarda kullanılacak olmasını eleştiren Sungur, biyodizel ve biyoetanol üretiminde kullanılan soya, ayçiçeği ve mısırın aynı zamanda yem hammaddesi olduğunu ve bitkisel yağ açığı bulunan ürünler arasında yer aldığını vurguladı. Sungur, şöyle devam etti:

''İnsan ve hayvan gıdası olarak kullanılan bu bitkisel ürünlerin biyodizel ve biyoetanol üretiminde kullanımı zorunlu hale getiriliyor. Sektör olarak üzerinde çalışıyoruz, rapor hazırlıyoruz. İnsan ve hayvan gıdası olarak kullanılan ve Türkiye'nin ithalatla karşıladığı yağlı tohumların biyodizel ve biyoetanol üretiminde kullanımının gelecek yıldan itibaren zorunlu hale getirilmesinin yem fiyatlarını yükselteceğini düşünüyoruz. Yem fiyatları artınca sadece yumurta değil, hayvansal ürünler ve sıvı yağ fiyatları da artacak.''

YENİ DÜZENLEMEDE ZORUNLULUK
''Benzin Türlerine Etanol Harmanlanması Hakkındaki Tebliğ''e göre, rafinerici lisansı sahipleri tarafından kara tankeri dolumu üniteleriyle teslim edilen benzin türlerinin, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren en az yüzde 2, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren en az yüzde 3 oranında yerli tarım ürünlerinden üretilmiş etanol içermesi zorunlu olacak.

Dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından bayilerine bir takvim yılı içerisinde teslim edilen benzin türlerinin toplamının ise 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren en az yüzde 2, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren en az yüzde 3 oranında yerli tarım ürünlerinden üretilmiş etanol içermesi gerekecek.

Öte yandan ''Motorin Türlerine İlişkin Teknik Düzenleme Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ''e göre ise piyasaya akaryakıt olarak arz edilen motorin türlerinin, yerli tarım ürünlerinden üretilmiş yağ asidi metil esteri (YAME) içeriğinin 1 Ocak 2014 itibariyle en az yüzde 1, 1 Ocak 2015'te en az yüzde 2, 1 Ocak 2016'da ise en az yüzde 3 olacak.