Faiz artırım kararına karşı Türkiye'nin ekonomik kırılganlığı artıyor
Oxford Economics'e göre ABD Merkez Bankası’nın bu yıl içerisinde alması beklenen faiz artırım kararına karşı Türkiye’nin kırılganlığı artıyor
Oxford Economics’e göre başkanlığını Janet Yellen’in yaptığı ABD Merkez Bankası’nın bu yıl içerisinde alması beklenen faiz artırım kararına karşı Türkiye’nin kırılganlığı artıyor. Şubat ayında 11.8 olan risk puanı 4 ayda 1.3 puan artarak 13.1’e ulaştı. İkinci sırada ise Rusya bulunuyor.
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’in yılın ikinci yarısında herhangi bir ayda duyurabileceği faiz artırım kararı en çok Türkiye’yi üzecek. Oxford Economics’e göre Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeleri tehdit eden güçlü dolar karşısında kırılganlığı artıyor. Londra merkezli ekonomik araştırmalar kuruluşunun hazırladığı rapora göre Türkiye’nin şubat ayında 11.8 olan risk puanı 4 ayda 1.3 puan atarak 13.1’e yükseldi. Böylece Türkiye 13 ülke arasında genel ekonomik ve finansal şoklara karşı en kırılgan ülke unvanını korudu. Türkiye araştırmada baz alınan 17 göstergeden 11’inde son üçte yer aldı. Raporda petrol fiyatlarındaki gerilemeye rağmen enflasyonun beklendiği kadar düşmediği dış açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’ya oranının da yüzde 4-5 seviyesinin altına inmediğine vurgu yapıldı. Türkiye ekonomisinin yabancı sermaya akışına bağımlı olduğuna dikkat çekilen raporda düşük döviz rezervine rağmen, dış finansman ihtiyacının yüksek olduğuna dikkat çekildi.
FAİZ SEVİYESİ DÜŞÜK KALDI
Öte yandan reel faiz oranlarının, tahvil faizlerinin şubat ayından beri yükselmesine rağmen tarihi düşük seviyelerinde kaldığı belirtildi. Haziran ayı başında gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından henüz bir hükümet kurulmamış olduğuna dikkat çekilen raporda siyasi belirsizligin de devam ettiği vurgulandı. Raporda “Türkiye ekonomisi, eğer küresel finans piyasaları FED’in ilk sıkılaştırmasına kötü bir tepki verirse, sert bir şekilde etkilenecek. Zira sermaye akışındaki bir bozulma para birimi üzerinde güçlü bir aşağı baskı ve enflasyon ve faizler üzerinde ise yukarı baskı oluşturacak”denildi.
İKİNCİ RUSYA’NIN RİSK PUANI 9’A YÜKSELDİ
Oxford Economics’in 13 gelişmekte olan ülkeyi değerlendirdiği raporunda Türkiye’nin ardından en kırılgan diğer iki piyasa her ikisi de bu yıl ekonomik kriz yaşayan Brezilya ve Rusya şeklinde sıralandı. Rusya’nın şubat ayında 2.8 seviyesinde bulunan risk puanı 9’a yükseldi ancak artış oranı yüksek olsa da Rusya’nın risk puanı Türkiye’den daha düşük kaldı. Rusya’nın geçtiğimiz yıllarda düşük oranda yabancı sermaya çekmiş olması nedeniyle avantajlı olduğu, krizde ülkeden çıkan yabancı sermayenin de sınırlı olduğu kaydedildi.
‘PIYASALARLA ILETIŞIM POLITIKANI DEĞIŞTIR’
FED’den bu yıl içerisinde gerçekleştireceğini açıkladığı faiz artışını 2016’ya ertelemesini isteyen Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) yeni bir öneri geldi. IMF Başkanı Christine Lagarde, FED’den piyasalarla iletişim politikasını yeniden değerlendirmesini istedi. Lagarde, Yellen’e her üç ayda bir faiz projeksiyonları yapmaya son vermesini, faizlerin nereye gideceğini bekleyip görmeyi tercih etmesini istedi.