Faizsiz sigorta Körfez’i çekecek
Faizsiz sigorta sistemi çalışmalarında sona gelindi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Çok yakında hayata geçireceğimiz sistem, faiz hassasiyeti olanlara hizmet vermenin yanı sıra Körfez sermayesini de ülkeye çekecek” dedi
Hükümet, faiz hassasiyeti olan vatandaşlar ve Körfez sermayesini sisteme çekmek için başlattığı Faizsiz Sigortacılık Sistemi çalışmalarında sona yaklaştı. Başbakanlığa gönderilecek çalışma çok yakında devreye girecek. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, sistemin altyapısını oluşturduklarını belirterek, "Yönetmeliği Başbakanlığa sevk ediyoruz. Yeni sistem çok yakında hayata geçecek" dedi. Şimşek, ortak risk paylaşımı ile dayanışma esaslarına dayanan ve dünyada 'tekafül' olarak da bilinen katılım sigortacılığının, faiz ve katılım ilkeleri hassasiyeti nedeniyle geleneksel sigorta ürünlerine mesafeli yaklaşan vatandaşlar için alternatif sunduğunu söyledi. Şimşek, sistemin faiz hassasiyeti olan vatandaşlara hizmet vermenin yanı sıra Körfez sermayesini de ülkeye çekerek doğrudan sermaye girişini artıracağını bildirdi. Türkiye'de İngiltere modelinin esas alındığını anlatan Şimşek, modelin Türkiye için de bir fırsat olduğunu dile getirdi.
BAKİYE VATANDAŞA İADE EDİLECEK
Şimşek, sistemin vatandaşa getirdiği en önemli imkânlardan birinin "bakiye iadesi" olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Katılım sigortacılığında, katılımcılar kendileri ile diğer katılımcıların tazminat taleplerinin karşılanmasını teminen oluşturulan risk fonuna prim ödeyecek. Geleneksel sigorta sisteminden farklı olarak tazminatların ödenmesinden sonra risk fonunda kalan tutar sigortalılara iade edilecek. Mevcut geleneksel sigorta sisteminde böyle bir bakiye şirketin geliri iken, katılım finans ilkeleri gereği, bu bakiye sigortalıya iade edilecek."
PENCERE SİSTEMİNE 3 YILLIK GEÇİŞ DÖNEMİ
Türkiye'de halihazırda katılım sigortacılığı ürünleri alanında faaliyet gösteren şirketlerin olduğunu anımsatan Şimşek, bu şirketlerden bazılarının ayrı bir şirket kurmadan katılım sigortacılığı ürününü de müşterilerine sunduğunu, bu uygulamanın da "pencere modeli" olarak tanımlandığını söyledi.
Şimşek, dünya uygulamaları ile paydaşların talepleri de dikkate alınarak, yönetmelik kapsamında, katılım sigortacılığı alanında faaliyet gösteren pencere şirketleri için 3 yıllık dönüşüm süreci öngördüklerini ifade etti. Katılım sigortacılığı ürünü sunan şirketlerin, bunların prensiplere uygunluğunu takip eden danışma komitelerini kurması gerektiğini vurgulayan Şimşek, yönetmelikte, komitenin görevlerine ilişkin esasların belirlendiğini belirtti. Şimşek, komitelerin vatandaşların menfaatinin korunması açısından çok önemli görevler üstlendiğini ifade etti.
SABAH
.