Farklı Uzmanlardan Altının 2013 Yol Haritası

Altın ne zaman yükselecek? Hangi seviyede zirve yapacak? Ne zaman düşmeye başlayacak?

Farklı Uzmanlardan Altının 2013 Yol Haritası
Paralimani.com/ÖZEL HABER

2013'ün en büyük muaamması. Belki de son 50-60 yıldır altın fiyatlarının yukarı mı yoksa aşağı mı gideceği, bugünlerde tartışıldığı kadar tartışılmamıştı.

Kimi diyor ki, altın fiyatları 2400 doları görerek rekor kıracak. Kimi ise daha kötü bir rekora inanıyor. "Altın fiyatları 12 yıldır ilk kez düşecek."

Herkes aynı verilere ve aynı senaryolara bakıyor asllında ama projeksiyonlar birbirinden tamamen farklı. Türkiye'de de elinde altın bulunan veya altına yatırım yapmakla ilgilenen milyonlarca insan var. Üstelik faizlerin de tek haneye indiği, mevduatın geçmişle kıyaslandığında neredeyse hiç para kazandırmadığı, tahvil faizlerinin ondan da beter bir getiriye sahip olduğu, borsanın ise artık zirve korkusu yaşattığı dönemde en büyük soru işareti artık bu: Atlın fiyatları düşecek mi yükselecek mi?

Hiç kuşku yok ki, altın fiyatlarının trendini yine global gelişmeler belirleyecek doğası gereği. Bu nedenle altın fiyatlarının seyir defteri için önce global beklentilere bakmak gerekiyor.

Dünyada önemli atlın oyuncularından biri olan CPM Group'un kıdemli analisti Rohit Savant, altın fiyatlarının düşeceğini savunanlardan biri. Gerekçesi ise artık global krizle ilgili her türlü beklentinin altın fiyatlarının içinde olması. Yani her tyürlü risk fiyatlara dahil edildi ve finansal krizle ilgili hiçbir kötü haberin artık fiyatları etkilemesi için bir sebep yok.

Bu nedenle de Savant, 2013'te altınla ilgili büyük beklentilere sahip olanların hayal kırıklığına uğrayacağını iddia ediyor. Kısa vadede risksiz bir yatırım aracı arayanlara devlet tahvili, hazine bonosu veya mevduatı öneren Savant, uzun vadede ise altın yatırımının halen rakipsiz olduğuna inanıyor.

Savant'a göre 2013'ün ilk yarısında altının ons fiyatı 1550-1800 dolar arasında olabilir gelişmelere göre. Yani çok olumsuz bir gelişmede 1800 dolar görülebilir, ki bu, bugünkü dolar kuruyla altının gram fiyatının 104 TL olacağı anlamına geliyor, ya da krizle ilgili çok olumlu bir gelişmeyle 1550 dolara inebilir. Bu da gram fiyatı olarak 89 TL demek. Yani altın fiyatları 12 yıl aradan sonra ilk defa düşebilir.

Yine de görünen o ki, altın fiyatları düşse bile hiç de öyle bahsedildiği gibi çok sert bir düşüşü kimse beklemiyor. Yani bugünkü TL fiyatı üzerinden fiyatlar en fazla yüzde 7 düşebilir.

Altın fiyatlarını düşürebilecek riskler olarak;

1- Yatırımcıların altına olan ilgisinin azalması
2- Merkez bankalarının altın almayı bırakması
3- Altın arzında çok sert bir artış olması (Yani çok büyük bir rezerv bulunup bunun hemen toprak üstüne çıkarılması)


Sıralanabilir. Fakat Savant, bunların hiçbirini beklemiyor.

Şimdi biraz kısa vadeye bakalım. Mesela önümüzdeki bir haftada neler olacak?

Savant'ın tahminine göre ABD'de mali uçurumda anlaşmanın imzalanamadığı her gün altın fiyatlarında yükseliş gerçekleşebilir. Bu nedenle de aralık ayının son haftası, yani önümüzdeki hafta altın fiyatları yükselebilir.
Fakat bunun ardından bir anlaşma sağlanırsa, tekrar düşüş başlayacak ve fiyatlar 1680 dolara kadar gerileyebilecek. Ki bu da gram fiyatı olarak 96.7 TL seviyelerine geri dönülmesi anlamına geliyor.

Altın fiyatlarını yukarı taşıyacak senaryolar arasında ise büyük bir senaryo var. Bu da Çin'in ABD'ye karşı isyan bayrağını çekmesi. Çin'in ABD doları yerine kendi para birimi olan Yuan'ı uluslararası para birimi haline getirmek istediği iddiası Deutsche Bank tarafından ortaya atıldı. Elbette böyle bir niyet, Çin Merkez Bankası'nın daha fazla altına ihtiyaç duyacağı anlamına geliyor. İşte böyle bir durumun altın fiyatlarını 2400 dolarlara taşıyıp taşımayacağı merak konusu.

En büyük soru işareti ise Çin'in gerçekten Yuan'ı bir rezerv para yapmak isteyip istemeyeceği. Çünkü Yuan'ı değerli bir para birimi haline getirecek olan böyle bir niyet, "Ucuz Çin" imajını bitirerek Çin'in en önemli silahı olan ihracatını vurabilir. Savant, böyle bir niyetin ancak uzun vadede gerçekçi olabileceğine inanıyor.

İşte Hintli Savant'ın altın takvimi:

2013'ün başında altın fiyatları 1620 dolar olacak (Gram olarak karşılığı 94 TL).
Tüm yıl ortalaması ise 1670 dolar yani gramı 96 TL.



ŞİMDİ DE DİĞER BİR UÇ TAHMİNE GEÇELİM

Dillon Gage Metal Başkan Yardımcısı Roy Friedman, altın fiyatlarının 2013 yılında ilk defa 2000 dolara ulaşacağını iddia deiyor. Onun gerekçesi ise oldukça ilginç: Altın normalde enfalsyona karşı bir koruma aracı olarak tercih edilirdi. Fakat son 10 yılda ilk kez altının bir başka fonksiyonu ortaya çıktı. Altın tarihinde ilk kez hem enflasyona hem de deflasyona karşı bir koruma aracı olarak kullanıldı. İşte altın fiyatlarını son 12 yıldır düşürmeyen sebep de Friedman'a göre bu. Bu trend 2013'te de sürecek ve altının onsu 2000 dolara, dolayısıyla gram fiyatı da 115 TL'ye çıkacak. Ve Friedman'a göre 2200 dolarlık bir fiyat da sürpriz değil. Bu da TL olarak 127 TL'ye denk geliyor. Mevcut fiyattan yüzde yüzde 32 daha yüksek bir altın fiyatına.

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan Goldman Sachs ise altın fiyatlarının 2013'ün ilk yarısında FED'in parasal genişlemesinin yaratacağı etkiyle ralli yapacağını iddia ediyor. Bu ralli atlın fiyatlarının 2000 dolara ulaşmasıyla zirve noktasına ulaşacak.

RBC Capital'den George Gero, merkez bankalarının FED'in parasal genişleme kararının ardından para basmasıyla dolar, Euro ve Sterlin gibi büyük para birimlerinin değerlerinde aşınmanın süreceğini, bunun da altın fiyatlarını yükselteceğini savunuyor.

Fiziksel altının global ekonomideki rolü hızla artıyor ve merkez bankaları son 20 yıldır aslında altın satarken ilk defa 2010'dan itibaren altın satın almaya başladı.

Gero'nun senaryosuna göre 2013'ün ilk üç ayında altın fiyatları 1825 dolara kadar (gramı 105 TL) çıkacak ve burada zirve yapacak. Sonraki altı ay ise altında satışlar yaşanacak ve fiyatlar 1805 dolara (gramı 103 TL) kadar inecek. 2013'ün sonunda ise altın fiyatları 1800 dolar (gramı 102 TL) olacak.

BNP PARIBAS'NIN SENARYOSU:
2013'te de altın fiyatlarında yükseliş sürecek. 2013 ve 2014'te altın fiyatları ortalama 1780 dolar seviyesinde (gramı 102 TL) seviyesinde olacak.

BANK OF AMERICA'NIN SENARYOSU:
2013'te altın fiyatları ortalama 2000 dolarda (115 TL gram fiyatı) seyredecek. 2014'te ise 2400 doları (138 TL gram fiyatı) bulacak.

BARCLAYS:
2013'te altın fiyatları 1815 dolarda (104 TL) seyredecek.


Tüm bu senaryıoların ardından ortaya çıkan ortak sonuç:
Altın fiyatları bu haftadan başlamak üzere yılın ilk yarısında zirve noktasına ulaşacak. En düşük tahmin, altın fiyatının 1800 dolarda (104 TL) zirve yapacağı şeklinde. En yüksek tahmin ise 2200 dolar (127 TL).

Bu zirvenin ardından satışlar gelecek ve altın fiyatı düşmeye başlayacak. Fiyatların 1620 dolara kadar inme olasılığı bulunuyor.



ŞİMDİ DÖNELİM İÇERİYE. BİZİM UZMANLAR NE BEKLİYOR?

MURAT SAĞMAN: 1600 DOLARDA DESTEK VAR, 2013'TE BEKLENTİ 2000 DOLAR
Notus Portföy’ün Yönetici Ortağı Murat Sağman'a göre ise altında 1.600 dolar seviyesi bir destek. 1980 yılında 850 dolarla zirve yapan altın fiyatlarına enflasyon da eklendiğinde olması gereken seviye ise altında 2.300 dolar (Paralimani.com'un hesabına göre mevcut dolar kuruyla karşılığı ise 132 TL). Yükselişini sürdürmesi beklenen altının 2013’te 1.900-2.000 dolara gitmesi bekleniyor. Sağman, altının orta ve uzun vadede geri çekilmesinde 1.600 doların destek olduğunu belirtti. Sağman altın fiyatlarının yükseliş nedenlerini şöyle sıraladı:

Reel faizin olmadığı her zaman altın fiyatları yükselir.

Merkez bankaları altın almaya devam ediyor. Çin, Hindistan son 3 yıla kadar altında net satıcıydı. 2010’dan bu yana ise alıcı. Çin, altın rezervini yüzde 2’den dünya ortalaması yüzde 10’a çıkarmak isterse bu 5 bin ton altın anlamına geliyor. Bu da 2 yıllık altın üretimi demek.

Altın 1980’de 850 dolarla zirvedeyken altın stoğu kadar para vardı. Bugün altın stoğunun 5 katı para var piyasalarda. Bu kadar paranın yatırıma gideceği yer arasında altın da bulunuyor.

Dünyada enflasyon kaygıları var. Enflasyona karşı koruma aracı olarak altın tercih ediliyor.

Altının arkasında herhangi bir devlet yok, para riski yok. Dolayısıyla yatırım için tercih ediliyor.

YILDIRIMTÜRK: ÖNCE 1800 DOLARA YÜKSELİŞ, SONRA 1400 DOLARA ÇÖKÜŞ
Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise altın fiyatlarının hayal kırıklığı yaratacağına inananlardan. Altının gram fiyatının yılı 96-98 TL aralığında kapatabileceğine dikkat çeken Yıldırımtürk, bu yıl olduğu gibi 2013’ün ilk aylarında yeni pozisyonlar oluştururken, altının onsunun bir miktar yükselerek, 1800 dolar seviyelerinin yeniden test edeblieceğini hatırlatıyor. Ancak 2013’ün diğer aylarında parasal genişlemede sınırlama eğilimi ve doların güçlenmesi halinde altın aşağı yönlü seyirde kademeli olarak 1.400 dolar seviyesine doğru gerilemesini bekliyor Yıldırımtürk. "İç piyasada ise gram fiyatı yükselişlerde 105 TL’yi düşüşte de 82 TL’yi görebilir" diyor.

NAZLI GÖKÇE MİS: YÜKSEK FİYATTAN ALANLAR ZARARI KURTARACAK
Troy Menkul Değerler Direktör Yardımcısı Nazlı Gökçe Mis ise altının 2012'de güvenli liman özelliğini koruduğunu ve 2013'te daha önce yüksek fiyattan alım yapanların zararlarını telafi edebileceği öngörüsünde bulundu.

Mis, 16 Mayıs’ta 1527 dolarla yılın en düşüğünü gören altın bunun ardından tepki alımlarıyla fiyat bandını, 1550 – 1625 dolar aralığına yükselterek 3 ay boyunca bu bant içinde işlem gördüğünü. Avrupa’nın kronikleşen borç problemi, güven endekslerine negatif yansırken, ABD’de ve Çin’in parasal genişlemeye dair politikalar açıklayacakları beklentileriyle altının, 1650 dolardaki direncini kırarak yükselişe geçtiğini ve 5 Ekim’de 2012’nin en iyi işlem fiyatı olan 1796 doları gördüğünü hatırlatıyor.

Mis, "Altın önceki yıla kıyasla yarattığı hayal kırıklığına rağmen, yüzde 9’a varan getirisi ile güvenli liman olma özelliğini korudu. Aralık ortası itibariyle, 1710 dolar dolayında işlem gören altın 2012 kapanışını da 12 senedir olduğu gibi kazançla kapatacaktır. Diğer kıymetli madenlerden gümüşün performansı, altın’ı gölgede bırakarak yüzde 19 getiriye ulaştı. 2011 Eylül ayında ulaşılan 1921 dolarlık rekorunun kırılması beklentisi gerçekleşmeyerek, yatırımcıyı hayal kırıklığına uğratırken, yüksek seviyelerden alım yapan yatırımcılar kayıplarını 2013’de telafi etme şansı bulunuyor. FED’in faiz oranlarını oldukça düşük seviyede tutmaya devam etmesi ve Avrupa’nın biraz daha toparlanarak risk iştahını artırmasının, altın’ı riskli varlıklarla tercih edilerek yükselmesi yönünde destekleyeceğini söyleyebiliriz.”