FED'den 'ılımlı' sinyali geldi!
Borçlanma maliyetlerini düşük tutmaya yönelik çabaların devam edileceğine dikkat çekti
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, Fed'in düşük faiz oranı politikalarının, hala yüksek işsizliğin yükü altında olan ekonomiye kilit destek sağladığını söyledi.
Bernanke, Senato Bankacılık Komitesi'nin oturumunda, bankanın, borçlanma maliyetlerini düşük tutmaya yönelik çabalarının devam edeceğinin işaretini verdi.
Fed'in, faizleri düşük tutmak için her ay 85 milyar dolarlık Hazine ve tutsat (mortgage) tahvili alımları programının nihayetinde enflasyonu artırabileceğini ya da yatırımcıları huzursuz edebileceğini kabul eden Bernanke, ancak risklerin şimdilik kontrol altında tutulduğunu belirtti.
Uzun vadeli faiz oranlarını düşük tutmanın, konut sektöründe toparlanmanın başlamasına katkı sağladığını, otomobil ve diğer dayanıklı malların satışı ve üretiminin artmasına neden olduğunu kaydeden Bernanke, Fed'in alımlarının yüksek enflasyonu tetikleyebileceği kaygılarıyla ilgili olarak da, ''Enflasyon şu anda kontrol altında ve enflasyon beklentileri de sağlam durumda görünüyor. Bazı finansal piyasalarda artan risk alımının potansiyel bedellerinin, daha güçlü bir ekonomik toparlanma ve daha hızlı istihdam yaratımını teşvik etmenin yararlarına ağır bastığını düşünmüyoruz'' dedi.
Bernanke, son 6 ay içerisinde ekonominin ılımlı ancak eşit olmayan bir biçimde büyüdüğünü ifade ederken, 2012'nin son üç ayında büyümedeki duraksamanın, ''ekonomik toparlanmanın bocaladığı'' anlamına gelmediğini, büyümenin son iki ayda tekrar toparlanmış göründüğünü söyledi.
Bernanke, bütçe politikası konusunda da, Kongre'yi, anlaşma olmaması halinde 1 Mart'ta devreye girecek otomatik harcama kesintilerinin yerine, kısa vadede bütçe açığının daha kademeli olarak düşürülmesi yöntemini izlemeye çağırdı.
Kongre Bütçe Ofisi'nin, otomatik harcama kesintilerinin bu yıl büyümeyi yüzde 0,6 düzeyinde azaltabileceği yönündeki tahminine işaret eden Bernanke, Kongre ve yönetimin, ''keskin'' harcama kesintilerinin yerine, federal bütçe açığını kısa vadede daha kademeli ancak uzun vadede daha ciddi anlamda düşüren politikaları değerlendirmesi gerektiğini savundu.