Ferit Şahenk: Yapısal reformlar her zamankinden önemli
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve B20 Türkiye Altyapı ve Yatırımlar Görev Gücü Başkanı Şahenk, "Yapısal reformlar her zamankinden daha önemli" dedi
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve B20 Türkiye Altyapı ve Yatırımlar Görev Gücü Başkanı Ferit Şahenk, para ve mali politikalarının artık uzun vadeli büyüme konusunu ele alma noktasında yeterli olmadığını belirterek, "Dolayısıyla yapısal reformlar her zamankinden daha önemli" dedi. Şahenk, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen "B20 Türkiye Konferansı" kapsamında gerçekleştirilen "B20'nin Büyüme Odaklı Gündemi" başlıklı oturumda, kriz sonrasında global ekonominin istenilen performansı göstermekten uzak olduğunu söyledi.
Gelişmekte olan ülkelerin ivmelerinde bir yavaşlama olduğuna dikkati çeken Şahenk, büyümenin motoru olacağını düşündükleri pazarlarda da sıkıntı bulunduğunu kaydetti. Küresel büyüme ve tüketimde kriz öncesi ve sonrasında büyük farklar olduğuna işaret eden Şahenk, jeopolitik risklerin dünyadaki tabloyu tamamen değiştirdiğini dile getirdi. Geçen yıl G20'nin 2018'e kadar büyümeyi yüzde 2 artırmayı taahhüt ettiğini hatırlatan Şahenk, mevcut durum düşünüldüğü zaman bunun önemli bir taahhüt olduğunu ifade etti.
YAPISAL REFORMLAR HER ZAMANKİNDEN ÖNEMLİ
Şahenk, son günlerde IMF'nin de potansiyel ekonomik büyümenin yavaşlamasına dikkati çektiğini kaydederek, "Bizim gördüğümüz şu; para ve mali politikalar artık uzun vadeli büyüme konusunu ele alma noktasında yeterli değil. Dolayısıyla yapısal reformlar her zamankinden daha önemli" şeklinde konuştu. Altyapı yatırımlarının önemine değinen Şahenk, "Altyapı yatırımları bizi geleceğe taşıyacak bir yöntem. Altyapı yatırımları istihdam oluşturur, özel sektör dinamizmini daha da artırır ve uzun vadede üretim kapasitesi ile üretkenliği artırır" değerlendirmesinde bulundu.
Bugün hiç olmadığı kadar fazla altyapı yatırımına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Şahenk, altyapı projeleri için uzun vadeli kaynağın getirilmesi gerektiğini söyledi. Kurumsal yatırımcıların kasasında 60 trilyon dolara yakın para bulunduğunu anlatan Şahenk, bu rakamın sadece yüzde 3-4'ünün altyapıya kanalize edildiğini söyledi. Özel fonların uzun vadeli altyapı varlıklarına nasıl kanalize edileceğinin önemli olduğuna işaret eden Şahenk, burada 5 noktaya dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi. Şahenk, bunlardan birisinin uluslararası örgütlerin iş birliği yapması, ikincisinin ise ortak düzenleme mekanizmalarına olan ihtiyaç olduğunu belirten Şahenk, yasal ortamın şeffaflığının da önemine dikkati çekti. Nihayetinde yatırımcının, yatırımının riskini üstleneceğini ancak girdiği işe güven hissetmesinin de önemli olduğunu vurgulayan Şahenk, "Üçüncüsü de altyapı projelerinin kredilendirilebilir olması. Çünkü yatırım para getirmeli nihayetinde" dedi.
Dördüncü noktanın ise özel sektörü cezbedebilmek adına Kamu Özel Sektör Ortaklığı Modeli'nin (Public Private Partnership, PPP) daha çok kullanılması olduğunun altını çizen Şahenk, konuşmasına şöyle devam etti: "Son nokta ise bu varlıkların menkulleştirilmesi. Çünkü biz bir ürün oluşturabiliyorsak, bunu sermaye piyasasına aktarabiliyorsak, daha fazla likidite, daha fazla yatırımcı bazı olacaktır. Bence bu tarz varlıklar için bir pazar oluşturmak önemli. Bu beraberinde yatırım temeli ve likidite getirecektir. Dünya genelinde para çok olduğunda o zaman yatırımcıyı cezbetmek daha kolaydır."