Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu ve görünümünü korudu
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, bu hafta yaptığı değerlendirme sonucunda Türkiye'nin kredi notunu ve görünümünü korudu.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings bu hafta yaptığı Türkiye değerlendirmesi sonrasında beklenen açıklamayı yaptı.
Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu ve görünümünü korudu.
Fitch, Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ve "durağan" not görünümünü en son 20 Mart 2015 tarihinde teyit ettiğini duyurmuştu. Böylece Fitch, 5 Kasım 2012’de Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan "BBB-"ye çıkartırken, o tarihten bu yana notu ve durağan olan görünümü değiştirmemiş oldu.
İŞTE FITCH DEĞERLENDİRMESİ ŞÖYLE
SİYASİ BELİRSİZLİK
Türkiye’de siyasi ortam sön dönemde kötüleşti. AK Parti’nin meclisteki çoğunluğunu kaybetmesinin ardından yürütülen koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması ile ilan edilen Kasım seçimleri ciddi bir belirsizlik yaratıyor.
"EKONOMİ 3. ÇEYREKTE YAVAŞLAYABİLİR"
Fitch, öncü göstergelerin ekonomik büyümenin üçüncü çeyrek dönemde yavaşladığı sinyali verdiğini belirtti. Kuruluş, "Reformlardaki yavaş seyre rağmen Türkiye ekonomisi yılın ilk yarısında yüzde 3.1 büyüdü. Tüketimdeki artış ve kurak geçen 2014’ün ardından tarım sektöründe yaşanan ivme büyümenin sürükleyicisi oldu. Öncü göstergeler ekonominin 3. çeyrekte yavaşladığına işaret ediyor. Politik belirsizlik ve sıkılaşan finansal koşullar yavaşlamada etkili oluyor. Liradaki değer kaybı tüketici güvenini olumsuz yönde etkileyerek Mart 2009’dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesine yol açtı. Bununla birlikte büyüme oranı denk ülkelerden yüksek seyretmeyi sürdürüyor. Merkez bankası üzerindeki siyasi baskı daha az görünü durumda ancak hala kredibilite üzerinde ciddi baskı oluşturuyor" ifadelerini kullandı.
"CARİ AÇIKTA YAPISAL BİR İYİLEŞME YOK"
Fitch, "Dış kırılganlıklar Türkiye’nin kredi notu üzerinde belirleyici olmayı sürdürüyor. Ancak son değerlendirmemizden bu yana bu tarafta bariz bir zayıflama yaşanmadı. Net dış borç yükselmeye devam ediyor. 2015’in sonunda milli gelire oranının yüzde 37.6’ya ulaşması öngörülüyor. Benzer ülkelerde bu oran yalnızca yüzde 6.9 seviyesinde. Fitch uzmanları, petrol fiyatındaki düşüşün etkisiyle cari açığın milli gelire oranının 2015’te 0.8 puan azalarak yüzde 4.6’ya gerilemesini bekliyor. Cari açık ve borçlanma harici finansal kaynak yaratma konusunda herhangi bir yapısal iyileşme işareti gözlenmiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Toplam dış finansman gereksiniminin çok yüksek düzeyde olduğunu vurgulayan kuruluş, "2015’te kısa vadeli borçlar dahil olmak üzere 213 milyar dolarlık finansmana ihtiyaç duyuluyor. Bu da Türkiye küresel finansal piyasa koşullarına açık hale getiriyor. Bununla birlikte son dönemde ihtiyatlı politikalarla kısa vadeli borca olan bağımlılık azalıyor" görüşünü bildirdi.
ŞİRKETLERİN AÇIK DÖVİZ POZİSYONLARI KIRILGANLIK KAYNAĞI
Fitch bankaların finansal şoklara karşı koymak için yeterli döviz kaynakları olduğunu yönünde bir değerlendirme yaptı. Fitch’e göre Türk şirketlerinin açık döviz pozisyonlarına yönelik belirsizlikler ve finansman maliyetlerinin yükselmesi bir başka potansiyel kırılganlık kaynağı olabilir.
Döviz rezervlerinin 2015’te gerilediğini hatırlatan derecelendirme kuruluşu, Temmuz ayı itibarıyla 120.7 milyar dolar olduğunu belirtti ve net rezervlerin ise bu miktarın üçte biri olduğunu aktardı. Kuruluş, "Dış borç servisinin rezervlere oranları yüzde 100'ü aşmayı sürdürüyor" ifadesini kullandı.
Fitch’e göre merkez bankasının sadeleştirme ile ilgili açıkladığı yol haritası, politika tutarlılığı konusunda endişelere yol açabilir, ayrıca daha Ortodoks bir para politikasına geçiş süreci ve zamanlaması belirsiz. Enflasyon ve reel efektif kur oynaklığı muadillerinin iki katı düzeyinde diyen Fitch, devam eden parasal sıkılaştırmayı faiz artışlarının izleyeceğini öngördü. Fitch, 2015’te ortalama yüzde 7.1 seviyesinde olması öngörülen enflasyonun tahmin yürüttüğü dönem için yüzde 5’lik seviyeye inmeyeceğini öngördü. Kuruluş, enflasyonda bir iyileşme görülmemesi beklentisini kurda yaşanan yüzde 30’lık değer kaybı ile açıkladı.