Flyinn AVM satışa çıkarıldı
İki ailenin ortak olduğu Florya’daki Flyinn AVM için iki yabancı fon ve iki yerli yatırımcıyla görüşme yapıldı.
2015 yılını yüzde 12'lik büyüme ve 90 milyar TL ciroyla kapatması beklenen AVM sektörü de tıpkı perakende gibi bu yıla hareketli girdi. Her ne kadar sayıları hızla arttığı için eleştirilse de AVM'ler hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için cazibesini korumaya devam ediyor. Özellikle 2015'te sektörde yeni proje geliştirilmesinin yanı sıra satın alma haberlerinin de artması bekleniyor. Bu konudaki ilk haberler Keleş ve Gül ailelerine ait Flyinn AVM'den geldi. Ayşegül Sakarya Pehlivan’ın Ekonomist dergisindeki haberine göre iki aile Florya'daki Flyinn AVM'yi satışa çıkardı. 85 milyon dolar bedel biçilen AVM için iki yabancı fon ve iki yerli yatırımcıyla görüşen ortaklar rakamda anlaşamadıkları için şimdilik görüşmelere ara verdi. Kısa bir süre önce yaptıkları sıcak görüşmelerin olumlu sonuçlanmadığını söyleyen Keleş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleş, "Elbette doğru alıcıyı bulursak satabiliriz" diyor. Ortaklarla bakış açılan farklı olduğu için hedeflerine ulaşamadıklarını söyleyen Keleş, "Flyinn'i lüks bir AVM olarak planladık. Ancak istediğimiz gibi olmadı. Satın alanlar belki bunu yapabilir" diye konuşuyor.
REKABET ARTTI
Aralık 2003'te kapılarını açan Flyinn AVM'de 72 mağaza ve 20 stant alam bulunuyor. Açıldığı dönemde bölgede önemli bir ihtiyacı karşılayan AVM'nin A-Plus ve Aqua Florya gibi AVM'lerin açılması ve rekabetin artmasıyla kan kaybettiği ifade ediliyor. Yine Mustafa Keleş'in ortak olduğu ancak ortakların davalık olması nedeniyle açılmayan Koru Florya'nın faaliyete geçmesiyle Flyinn'in müşterisinin buraya kayması ihtimali de Keleş ve Gül ailelerinin gündemine gelen kötü senaryolar arasında yer alıyor. Rekabetin kızışmasıyla önümüzdeki dönemde başarılı AVM'ler öne çıkarken sektörde el değiştirmelerin de hızlanması bekleniyor. Halihazırda pazarda faaliyet gösteren Gülaylar Group gibi şirketler yeni AVM'ler satm almak için fırsat kolluyor. Diğer taraftan perakende sektörünün önde gelen şirketlerinden Ziylan Grubu ve Koton'un da özel ekipler kurarak AVM aradıkları konuşuluyor.
CİROLAR YÜKSELİYOR
Çoğu zaman eleştirilse de yatırımcıların AVM'lere olan ilgisinin devam etmesinin pek çok nedeni var. Pek çok şehirde AVM'ler birer sosyalleşme mekanı olarak tüketici için vazgeçilmez hale gelmiş durumda. Rakamlar da AVM cirolarının sürekli bir yükseliş halinde olduğunu gösteriyor. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi'ne göre, 2010 yılında 25 milyar TL olan AVM'lerin toplam ciro tutarı, beş yılda yüzde 200 artarak 2014'te 75 milyar TL'ye çıktı. Son beş yıl içinde metrekare başına ciro artışı ise yüzde 49,8 olarak gerçekleşti. AVM Ciro Verimlilik Endeksi ise geçen yıl rekor kırdı. İstanbul'da 871, Anadolu'da ise 649 TL'yi bulan ciro verimliliği, endeksin hesaplanmaya başladığı tarihten bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.