Galatasaray taraftarına kötü haber!

Galatasaray, geçen sezon transfere harcadığı 45 milyon euroyu 25 milyon euroya çekmek zorunda.

Galatasaray taraftarına kötü haber!

Bakanlık 'Yeni Kulüpler Yasası'yla harcamaları sınırlıyor. Buna göre takımlar gelirlerinin en fazla yüzde 25'i kadar transfer yapabilecek. Örneğin geçen sezon 100 milyon euroyu aşkın gelir elde eden Cimbom, geçen sezon transfere harcadığı 45 milyon euroyu 25 milyon euroya çekmek zorunda.

Bugün Gazetesi'nden Suat Vilgen'in haberine göre; Türk futbolunda uzun yılardır tartışılan kulüpler yasası için geri sayım başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı yasa artık meclis gündemine getirilmeyi bekliyor.

Ancak henüz taslak aşamasında olan yasada transfer harcamalarıyla ilgili düzenlemeler tartışma çıkaracak cinsten. Getirilmesi düşünülen yeni yasada "Kulüpler sportif gelirlerinin yüzde 25'inden fazlasını transfer harcamalarına kullanamazlar" ifadesi yer alıyor. Bu da bir anlamda kulüplerin başarısızlık durumunda bir sonraki sezon transfer kozuna sarılmasının önüne engel koyuyor. Daha iyi kadro kurabilmek için saha içi başarı zorunlu hale geliyor.

20 milyonluk bütçe farkı

Buradan hareketle son şampiyon Galatasaray'ın geçen sezona ait yıllık sportif gelirini ele aldığımızda ortaya çok ilginç bir tablo çıkıyor. Sarı-Kırmızılı geçen sezon mücadele ettiği 3 kulvarda (Spor Toto Süper Lig, Ziraat Türkiye Kupası, Şampiyonlar Ligi) toplam 101 milyon 750 bin euro gelir elde etti. Eğer yeni spor kanunu şimdi yürürlüğe girseydi, Cimbom'un transfer bütçesi geçen sezonki gelirinin yüzde 25'ine denk gelen 25. 2 milyon euro olacaktı.

Bu rakam Galatasaray'ın transfere harcadığı para ile kıyaslandığında deyim yerindeyse devede kulak kalıyor. Sarı-Kırmızılılar Drogba ve Sneijder gibi dünya yıldızları da dahil birçok ismi kadrosuna kattığı geçen transfer döneminde sadece bonservis bedelleri için 30 milyon 50 bin euro tutarında sözleşme imzalamıştı. Cimbom'un bu oyuncalara verdiği yıllık ücretler de hesaba katıldığında transfere harcanan para 45 milyon 450 bin euroyu bulmuştu.

Vadeli ödemede karışıklık

Yani Aslan, yasanın öngördüğü transfer bütçesine 20 milyon 250 bin euro aşmış görünüyor. Üstelik futbolcuların sözleşmelerinde yer alan maç başı ücretleri de gider hanesine yazılmış değil.

Tabii yüzde 25'lik transfer oranı belirlenirken vadeye yayılmış transferlerde ödenmesi taahhüt edilen bonservis bedelinin tümünün mü yoksa o sezonu kapsayan ödeme tutarının mı bütçeye yansıyacağı henüz belli değil.

Spor hukukçusu Alpay Köse

Kulüplerin bütçeleri dahilinde transfer harcaması yapması noktasında bir sınırlama getirilmeye çalışılıyor. Bu konu UEFA'nın finansal fair-play kriterleri içerisinde de var. Ancak bu, ayrıntılı olarak planlanması gereken bir uygulama. Sonuç itibariyle transfer futbolun popülaritesi açısından önemli. Sadece yüzde koymak sorunu ortadan kaldırmaz.

Bunun yapılması kulüplerin daha çok muhasebe oyunlarıyla uygulamanın etrafından dolanmaya çalışmalarına yol açar. Bir transferin kümülatif olarak mı hesaplanması gerekir yoksa sadece o sezonki ödeme miktarı mı hesaplanmalı bu konuların ucu açık.

Orduspor Başkanı Nedim Türkmen

Açıkçası bu tür bir uygulama kulüpler tarafından istenmiyor. Burada UEFA'nın mali kriterleri baz alınmalıdır. Kimse aslında futbolla ilgili konuların kanunlara bağlanmasını istemiyor. Düzensizlik ve günübirlik kararlar herkesin işine geliyor. Çünkü bulanık suda balık avlamak kolaydır. Yasanın asıl istenmeme sebebi transfer de değil . Taslağa göre 1 ay hak mahrumiyeti cezası alan bir kulüp başkanının başkanlığı bitiyor. O yüzden futbol yasası çıkardılar ortaya. Ama samimi çalışmalar değil.