Gayrimenkul faaliyetlerindeki istihdam arttı!

İnşaat sektöründeki büyümeyle konut ve iş yeri sayısında yaşanan yükseliş gayrimenkul faaliyetlerindeki istihdamı 5 yılda ciddi biçimde artırdı

Gayrimenkul faaliyetlerindeki istihdam arttı!

Son yıllarda gayrimenkul satışlarında yaşanan artış ve sektördeki hızlı büyüme, bu faaliyetlerde çalışan sayısını da ciddi biçimde artırdı.

Sigorta kayıtlarına göre, gayrimenkul faaliyetlerinde kayıtlı çalışan sayısı Nisan 2010'da 5 bin 142'yle sınırlı bulunurken, sektörde artan işlem hacmi, ilave iş gücü ihtiyacını beraberinde getirdi.

SEKTÖRDEKİ İSTİHDAM ARTTI

İnşaat sektöründeki büyümeyle konut ve iş yeri sayısında yaşanan artış, bunların satış ve kiralanmasına yönelik faaliyetlerin yoğunlaşması, bu alandaki işletme ve istihdam edilen personel sayısında da paralel bir gelişmeyi beraberinde getirdi. Bu gelişmelerin sonucu olarak gayrimenkul faaliyetlerinde çalışan sayısı bu yılın nisan ayı itibarıyla 91 bin 431'i buldu. Böylece söz konusu dönemde sektördeki istihdam 18'e katlandı.

Gayrimenkul faaliyetinde çalışanlar, gayrimenkulün alınıp satılması, kiraya verilmesi veya işletilmesi, gayrimenkul acenteliği, danışmanlık ve ekspertiz faaliyetleri, gayrimenkulün yönetilmesi, kira toplama faaliyetleri, apartman yöneticiliği gibi görevleri yerine getiriyor.

Öte yandan, Türkiye'de gayrimenkul faaliyetleri alanında 2010'da 2 bin 342 iş yeri bulunurken nisan ayı itibarıyla bu sayı 44 bin 358'i buldu. Bu dönemde sektördeki iş yeri sayısı 19 katına çıktı. Bu iş yerlerinin 44 bin 100'ü daimi, 258'i mevsimlik olarak faaliyet gösteriyor.

İŞ YERLERİNİN TAMAMINA YAKINI ÖZEL SEKTÖR

Gayrimenkul faaliyetlerindeki iş yerlerinin tamamına yakını özel sektör işletmelerinden oluşuyor. Bu alanda 44 bin 309 özel sektör işletmesine karşılık yalnızca 49 kamu işletmesi bulunuyor. Sektörde çalışanların bin 628'i kamuda, 89 bin 803'ü özel sektörde görev yapıyor.

Çalışanların cinsiyete göre dağılımına bakıldığında erkeklerin ağırlığı dikkati çekiyor. Gayrimenkul faaliyetlerinde çalışanların 68 bin 549'unu erkekler, 22 bin 882'sini kadınlar oluşturdu.

KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA FAZLA KAZANIYOR

Sektörde özelde çalışanlar kamudakilerden, kadınlar da erkeklerden fazla kazanıyor. Kamuda çalışanlar sektörde ortalama günlük 48,74 lira, özel sektörde çalışanlar 54,98 lira kazanç elde ediyor.
Erkeklerin sektördeki kazancı günlük ortalama 54,02 lirayken, kadınlarda bu miktar 57,52 liraya çıkıyor. Sektördeki ortalama günlük kazanç ise 54,86 lira seviyesinde bulunuyor.