Gazprom Botaş'ın mahkeme kararının ardından jet bir açıklama yaptı
BOTAŞ kararının ardından Rusya'dan açıklama geldi. Gazprom cephesi, "Hem Türkiye'nin mahkemeye gitme hakkının anlaşma kapsamında olduğunu belirtti hem de sorunun mahkeme öncesinde çözülebileceğini söyledi.
BOTAŞ'tan yapılan açıklamada, Gazprom Export ile 15 Aralık 1997'de imzalanan Mavi Akım anlaşmasıyla yılda 16 milyar metreküp, 18 Şubat 1998'de imzalanan Batı Hattı anlaşmasıyla da 4 milyar metreküp olmak üzere Rusya'dan toplam yılda 20 milyar metreküp doğalgaz alımı yapıldığı belirtildi. BOTAŞ ve Gazprom Export arasında yapılan uzun dönemli uluslararası doğalgaz alım satım anlaşmalarının, taraflara belli periyotlarda anlaşma fiyatını revizyon hakkı tanıdığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu çerçevede, anlaşma kapsamında fiyat revizyonu talebini takip eden 6 ay içerisinde tarafların fiyat revizyonu konusunda bir mutabakata varamaması halinde fiyat revizyonunu talep eden tarafın bu tarihten sonra konuyu tahkime götürme hakkı doğmaktadır. Anlaşma kapsamında BOTAŞ'ın 29 Aralık 2014 tarihinde geçerli olmak üzere Gazprom Export'tan fiyat revizyonu talep hakkı bulunmaktadır. Nitekim BOTAŞ bu tarihte Gazprom Export şirketinden yazı ile fiyat indirim talebinde bulunmuştur. Bu konuya ilişkin olarak taraflar arasında yapılan müzakereler sonucunda BOTAŞ ve Gazprom Export 29 Aralık 2014 tarihinden geçerli olmak üzere anlaşma fiyatının indirilmesi ve indirim oranı üzerinde mutabakata varmışlardır. Bu nedenle de BOTAŞ anlaşma kapsamında 6 aylık sürenin dolduğu 29 Haziran 2015 tarihinde fiyat revizyon talebinin çözümü hususunu tahkime götürmemiştir."
Fiyat indirimine ilişkin varılan mutabakata istinaden imzalanması gereken zeyilnamelerin Gazprom Export tarafından imzalanmadığı belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:
"BOTAŞ, söz konusu zeyilnamelerin Gazprom Export tarafından imzalanması için iyi niyetli çabalarda bulunmuş ve aradan 4 ay geçmesine rağmen konuya ilişkin bir gelişme kaydedilmemesi nedeniyle BOTAŞ tarafından Gazprom Export 6 Ekim 2015 tarihinde son kez bir yazı ile fiyat revizyonuna ilişkin varılan mutabakat çerçevesinde zeyilnamelerin imzalanması için davet edilmiştir. Ancak Gazprom Export'tan BOTAŞ'ın göndermiş olduğu bu yazıya da bir cevap alınmaması neticesinde BOTAŞ, anlaşmanın verdiği hak kapsamında konuyu uluslararası tahkime götürme kararı almıştır. Sonuç olarak, BOTAŞ, 29 Aralık 2014'ten geçerli olacak şekilde, Rusya'dan aldığı doğalgazın fiyat revizyonu için tahkim sürecini başlatacağını Gazprom Export'a 26 Ekim 2015'te yazılı olarak bildirmiş olup, bu aşamadan sonra konu tahkim heyetinin kararıyla çözüme kavuşacaktır."
BOTAŞ kararının ardından Rusya'dan açıklama geldi. Gazprom cephesi, "Rusya ise hem Türkiye'nin mahkemeye gitme hakkının anlaşma kapsamında olduğunu belirtti hem de sorunun mahkeme öncesinde çözülebileceğini söyledi.
'MAHKEMEDEN ÖNCE DE ÇÖZEBİLİRİZ'
Habere ilişkin Rusya adına ilk açıklama Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov'dan geldi. Türkiye'nin tahkim mahkemesine gitme kararını 'normal bir uygulama' olarak değerlendiren Kupriyanov, anlaşmazlığın mahkeme öncesinde çözülebileceğini de belirtti.
Kupriyanov, RİA Novosti haber ajansına demecinde şunları söyledi: "Tahkim mahkemesine gidilmesi sözleşmenin öngördüğü seçeneklerden biri. Bu gayet normal. Bundan sonrasında anlaşmazlık mahkemeden önce ya da tahkimin kararıyla çözülecek."