'Gelişen piyasalardan uzak durun'

Goldman Sachs müşterilerini uyardı

'Gelişen piyasalardan uzak durun'
Goldman Sachs yatırımcılara "gelişen ülke piyasalarından uzak durun" uyarısı yaptı. Banka müşterileri için hazırladığı Aralık raporunda, orta seviyede risk iştahına sahip yatırımcılara gelişen ülke pozisyonlarını üçte bir azaltmalarını önerdi.

DÜŞÜK PERFORMANS UYARISI

59 sayfalık bir rapor yayımlayan Goldman, tavsiyesine gerekçe olarak gelecek 5 ila 10 yılda gelişen ülke piyasalarında dünya borsaları ortalamasına kıyasla daha düşük performans ve yüksek oynaklık olasılığının artmasını gösterdi. Rapor, "değerlemeler cazip görünse de gelişen ülke riskinizi artırmayın" diyerek yatırımcıları uyardı. Bankaya göre 2003-2007 arasında gelişen ülke ekonomilerinde görülen performansın tekrarını beklemek gerçekçi değil, büyümeyi destekleyici siyasi ve ekonomik reformların hayata geçirilmesi de acılı bir süreç olacak.

ÇİN, BREZİLYA VE RUSYA'YA DİKKAT ÇEKTİ

Rapora göre, Goldman'ın Çin, Brezilya, Rusya gibi karamsar öngörü belirttiği ülkelerde devletin ekonomideki payı aşırıya kaçıyor, emtia ve nüfus gelişmelerine fazla güveniliyor. Goldman, Çin içinse beş farklı sorun sıraladı: Dengesiz büyüme, zayıflayan nüfus profili, sermaye dağılımını bozan finansal baskı politikası, nüfusun sağlığını tehdit eden çevre kirliliği artışı ve eğitim ve sosyal hizmetlere erişimin zorluğu. Bu yıl küresel piyasalardan olumsuz ayrışan MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 8,4 düştü. Goldman gelecek yıl da gelişen ülke borsalarında getirinin çift haneye yakın olacağını öngördü. Bankaya göre gelişen ülke tahvillerinin getirisi ise düşük olacak.