Gelmiş geçmiş en iyi 5 borsa filmi!

Wall Street'te dönen akılalmaz oyunlar, tarihin en büyük borsa krizlerinden manzaralar. Parasını seven bu filmleri izlemeli

Gelmiş geçmiş en iyi 5 borsa filmi!
5.ROGUE TRADER 1999 yapımı film, 130 yıllık İngiliz Barings Bank’ın batmasına yola açan işlemci Nick Leeson’ın gerçek hikayesini anlatıyor. Singapur’da endeks vadelileri trade eden Leeson önce bankaya büyük karlar yapıyor. Ardından işler kötü gitmeye başladığında ise zararını saklamak için kayıtlarda değişiklik yapıyor. Banka aslında kar ettiğini sanarken büyük zararlar ediyor. Fimde Ewan McGregor ve Anna Friel başrolde.

4. WALL STREET 2 – MONEY NEVER SLEEPS (PARA ASLA UYUMAZ) Michael Douglas’ın efasanevi Gordon Gekko olarak döndüğü serinin 2. filminde gene bir intikam öyküsü anlatılıyor. Shia LaBeouf’un canlandırdığı Jacob Moore, Bretton James(Josh Brolin)’ten Gordon Gekko’nun yardımı ile intikam almaya çalışıyor. Gordon Gekko’nun kızı Winnie Gekko (Carey Mulligan) ile de evlenmek üzere olan Moore kendini av olarak bulmak üzere….

3. MARGIN CALL – OYUNUN SONU 2008′de başlayan krizin hikayesini en gerçekçi anlatan film Lehman Brothers’ın hikayesini anlatıyor. Filmde yatırım bankasının ismi verilmese de bankanın CEO’sunun ismi John Tuld. Battığı zaman Lehman’ın CEO’sunun ismi ise Richard Fuld’du. Bu soyadı benzerliği Lehman’ı ele veriyor. Bir gecede yaşanan olayları anlatan filminin kadrosu’da etkileyici. Kevin Spacey, Jeremy Irons, Zachary Quinto, Demi Moore, Paul Bettany ve Stanley Tucci filmde yer alıyor.

2. BOILER ROOM – KAZAN DAİRESİ Bir borsacının “gereken her yolu” kullanarak yükselmesini anlatıyor film. Filmin hikayesi Jordon Beltford’ın kurduğu Stratton Oakmont adlı şirketin gerçek öyküsünden esinlenmiş. Para kazanmak için her şeyin mübah olduğu şirket Federallerin de dikkatini çekiyor. Giovanni Ribisi’nin başrolünü oynadığı filmde Vin Diesel, Ban Affleck ve Scott Caan’da yer alıyor.

1. WALL STREET Tartışmasız her borsacının olmak istediği kişi olan Gordon Gekko efsanesi bu filmde doğdu. Gekko’yu canlandıran Michael Douglas bu filmle tek Oscar’ını aldı. Kazanmak için sınır tanımayan Gekko’yla çalışmaya başlayan Bud Fox (Charlie Sheen) işin inceliklerini öğrenmeye başlıyor. Filmde Charlie Sheen’in babası rolünü de gerçek babası Michael Sheen canlandırıyor. Gordon Gekko’nun “Açgözlülük İyidir” konuşması da fenomen oldu. Gordon Gekko kareketerinin Carl Icahn ve Ivan Boesky‘den esinlenildiğini söylemekte fayda var.

borsaanalizcisi.wordpress.com