Genç girişimci yarışmasını hangi proje kazandı?
İşte Türkiye'yi New York'ta temsil edecek proje...
''Global Üniversiteli Girişimci Yarışması''nın kazananları belli oldu. Türkiye elemelerinde ''Biyokimya Oto Analizörü'' isimli projesiyle birinci olan Batuhan Yılmaz, Türkiye'yi New York'ta temsil edecek.
Vodafone Türkiye'nin ana sponsorluğunda, Akbank'ın katkıları ve Bizz Consulting işbirliğinde düzenlenen Global Üniversiteli Girişimci Yarışması'nın Türkiye elemeleri sonuçlandı. Bu yıl ikinci kez Türkiye'de gerçekleştirilen ve Türkiye elemelerine 180 genç girişimcinin başvurduğu ''Global Üniversiteli Girişimci Yarışması''nın birincisi ''Biyokimya Oto Analizörü'' isimli projesiyle Batuhan Yılmaz oldu.
Global Student Entrepreneur Awards (GSEA) tarafından 44 ülkede üniversiteler arasında girişimciliği teşvik etmek amacıyla düzenlenen yarışmanın ödül töreninde konuşan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray yarışmanın vurgulamak istediği en önemli konunun gençler arasındaki girişimciliğin artırılması olduğunu belirtti.
Timuray, bir ülkenin ekonomisinin kalkınmasını en çok destekleyen konulardan birisinin girişimcilik olduğuna dikkati çekerek, girişimcilik ve inovasyon alanında yüzde 1'lik bir büyümenin ülkenin ekonomik büyümesine yüzde 0,8'lik büyüme olarak yansıdığının altını çizdi.
Girişimciliğin gelişebilmesi için girişimciliği destekleyecek mekanizmaların çok iyi yapılanması gerektiğini belirten Timuray, şunları kaydetti:
''İyi bir fikrin iyi bir iş planına dönüşebilmesi için yapısal olarak bu mekanizmalar ekonomide yerini buluyor olmalı. Mobil iletişim teknolojileri girişimciliğin sürdürülebilir ve başarılı olabilmesi için çok önemli bir role sahip. Mobil iletişim teknolojileri bir şirketin gerek inovasyon alanında gerek girişimcilik alanında fark yaratabilmesi için bugün pek çok ürün ve hizmet sunuyor. Buna bulut hizmetlerini, makinelerarası iletişimi örnek olarak gösterebiliriz. Genel anlamda telekomünikasyon sektöründeki sesten dataya olan dönüşüm girişimcilik için çok önemli fırsatların da önünü açıyor. Bu yüzden de biz Vodafone Türkiye'de, girişimciliği hem ticari projelerimiz hem de sosyal sorumluluk projelerimiz arasında önceliklendiriyoruz.''
-''Büyümeyi kalıcı kılacak, iş ve gelir yaratacak girişimlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç var''
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil de, sürdürülebilir büyümenin sağlanması, istihdam yaratılması gibi konuların global ekonomideki gündemin en üst sıralarında bulunduğunun altını çizerek, dünya ekonomisinin büyümeyi kalıcı kılacak, iş ve gelir yaratacak, istikrarı getirecek fikirlere, girişimlere her zamankinden çok daha fazla ihtiyacı bulunduğunu ifade etti.
Türkiye'nin yatırım yapılabilir kredi derecelendirme notu almasıyla girişimciler için önemli bir fırsat penceresinin açıldığına vurgu yapan Binbaşgil, konuşmasına şöyle devam etti:
''Ülkemizin bölgesindeki gücü ve önemi giderek artıyor. Bugün karşımızda istikrarlı ortamını sürdüren, eğitim seviyesi yükselen, genç ve dinamik bir nüfusa sahip, hedefi ve ufku çok daha geniş bir Türkiye var. Ülkemiz rotasını 2023 yılına kadar dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almaya çevirdi.
Ancak bu önemli hedefi yakalamamız için sürdürülebilir büyümemizi artan bir ivme ile sürdürmek ve yeni istihdam alanları yaratmak öncelikli. Kriz deneyimi, yurt dışı tecrübesi yüksek, her türlü ekonomik konjonktüre kolaylıkla adapte olabilen girişimcileri sahibiz. Ancak sahip olduğumuz bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek, ülkemizi en büyük on ekonomi arasına sokabilmek için girişimcilik kültürünün daha da yayılmasına, daha fazla girişimci yetiştirilmesine ve girişimciler için fırsatların artırılmasına yönelik çalışmalarımızı hızlandırmalıyız.
Bugün gelişmiş ülkelerin ekonomilerini öne çıkaran, piyasa değeri itibarıyla global sıralamalarda en üstte yer alan pek çok şirketin başarı hikayesinin ardında genç girişimciler ve hayalleri bulunuyor.''
Türkiye'nin girişimciliği yaygınlaştırdığı ölçüde uluslararası pazarlarda rekabetçiliğini artıracağını kaydeden Binbaşgil, ''Ekonomimizin orta-yüksek teknoloji üretimine dönüşümünü, iş dünyasında inovasyon kültürünün daha da yaygınlaşmasını genç girişimcilerimizin yenilikçi projeleri ve şirketleri tamamlayacak. Girişimciliğin ekonomik ve sosyal kalkınmanın temelinde yer aldığına inanıyoruz. Ülkemizin geleceği için kritik öneme sahip girişimciliğin geliştirilmesini hepimize düşen ulusal bir görev olarak görüyoruz. Akbank olarak biz de yeni fikirlerin, girişimcilerin arkasındayız. Girişimciliğin ve girişimcilerin önünü daha da açmak, yeni imkanlar sunmak için finansman desteği sağlıyoruz'' dedi.
-''Girişimciliğin gelişmesi için doğru ekosistemi yaratmamız lazım''-
Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Balkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, girişimciliğin önünde duran en büyük sıkıntının finansman olduğuna işaret etti.
Girişimciliğin bir ekonominin gelişebilmesi için temel köşe taşlarından biri olduğunu vurgulayan Sabancı, girişimciliğin bir alternatif olduğunun gençlere hissettirilmediği takdirde Türkiye'nin sahip olduğu genç nüfus avantajının dezavantaja dönüşeceğini söyledi.
Sabancı, ''Dolayısıyla ülke ekonomisinin gelişimi açısından gençlerin girişimciliğini desteklememiz ve girişimciliğin gelişmesi için doğru ekosistemi yaratmamız lazım'' dedi.
-Batuhan Yılmaz, New York'ta gerçekleşecek büyük finalde Türkiye'yi temsil edecek
Timuray, Binbaşgil ve Sabancı'nın yanı sıra, Capital&Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü Mehmet Rauf Ateş, Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Boydak, Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, BKP Başkanı Burhan Karaçam, BNP Paribas Cardif Türkiye Genel Müdürü Cemal Kişmir, Pegasus ve TOBB Girişimci Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Milliyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Murat Sabuncu, KAGİDER Başkanı Gülden Türktan, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Gülden Yılmaz, ETİYA Genel Müdürü Ali Durmuş ve ESCORT Computer Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özer'den oluşan jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda, yarışmada ''Biyokimya OtoAnalizörü'' projesiyle birinci seçilen Batuhan Yılmaz, 15-16 Kasım tarihlerinde New York'ta gerçekleşecek büyük finalde Türkiye'yi temsil etme ve projesini uluslararası platforma taşıma hakkı kazandı.
Yarışmaya bu yıl Vodafone Türkiye tarafından dahil edilen ''Vodafone Özel Mobil Internet Kategorisi''nde birinci olan Eralp Erat, Türkiye'nin ilk operatör markalı tableti Vodafone Smart Tab 10 hediye kazandı.
Akbank, Akbank İnovasyon kategorisi birincisi Anıl Yılmaz ile birlikte diğer kategorilerde dereceye giren genç girişimcilere, avantajlı bankacılık hizmetleri ve 2013 yılı boyunca ücretsiz girişimcilik eğitimlerinden oluşan bir paket hediye etti. Ayrıca Akbank, girişimcilere firmalarının ve ürünlerinin tanıtımını hedef kitlelerine ücretsiz yapabilecekleri ''SMS ile Tanıtım'' olanağı sağladı.
Yarışmanın Sosyal Etki kategorisinde kazananı Şüheda Aydın ve Geleceği Gören Girişimci kategorisinde kazananı ise Buğra Pekuslu oldu.