Genel Sağlık Sigortası primleri 49 liraya düşüyor

Meclis gündemine gelmesi beklenen torba kanun ile genel sağlık sigortasında önemli değişiklikler olacak. Daha önce gelir testine girmiş ancak borcunu ödeyememiş kişilerin borçlarında da indirime gidilecek. Buna göre kişinin geliri ne olursa olsun ödenecek GSS primi 49.4 lirada sabitlenecek.

Genel Sağlık Sigortası primleri 49 liraya düşüyor

Bugünlerde Meclis gündemine gelmesi beklenen Torba Kanun, genel sağlık sigortasında önemli değişiklikler yapacak. Torba Kanun yasalaştıktan sonra GSS prim borcu olanların borçları azalacak, hiç gelir testi yaptırmamış olanlara ise af gelecek. Diğer yandan, genel sağlık sigortası primlerinde de indirime gidilecek. Genel Sağlık Sigortası 1 Ocak 2012'den itibaren uygulanmaya başlandı ve hayatımıza gelir testi kavramı girdi. Ancak ne yazık ki, gelir testi kamuoyuna yeterince anlatılamadı. Vatandaş gelir testi yaptırmaya gitmeyince hastane kapısında sorun yaşamaya başladı.

Sorunlar çözülüyor

Dolayısıyla, Türkiye’de ikamet eden herkese sağlık güvencesi sağlamayı amaçlayan Genel Sağlık Sigortası, gelir testi yaptırmayana borç yazan bir sistem haline geldi. Bugünlerde Meclis gündemine gelecek olan Torba Kanun'la bu sorunların önemli bir bölümü çözülecek. Genel Sağlık Sigortası hayata geçince, yeşil kart uygulaması sona ermişti. Yeşil kart yerine, yaşadığı hane içerisinde kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden düşük olan kişilerin primlerinin devlet tarafından ödenmesi uygulamasına gidildi. Gelir testi yaptırması gerektiği halde teste girmeyen kişilerin adına her ay prim borcu yazılıyor. Diğer yandan, gelir testi sonrası yaşadığı hane içerisindeki kişi başına gelir asgari ücretin üçte birinden düşükse bu kişilerin GSS primlerini devlet ödüyor.

ARTIK SGK ÜSTLENECEK

Torba Kanun hayata geçtikten sonra gelir testi uygulaması da devam edecek. Gelir testi bugün itibarıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılıyor. Ancak kanun sonrasında bu görevi SGK üstlenecek.

Gelir testinin amacı değişiyor

Diğer yandan, gelir testiyle yalnızca primin kim tarafından ödeneceği belirlenecek. Gelir testi sonrası yaşadığı hane içerisindeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden düşük olanların primi devlet tarafından ödenecek. Gelir asgari ücretin üçte birinden yüksekse bu durumda kişi kendi primini ödeyecek. Ancak ödenecek prim gelir seviyesine göre fark etmeyecek. Eğer kişi kendi primini ödeyecekse ödenecek prim miktarı 49,4 TL olacak. Dolayısıyla, gelir testi prim miktarını belirlemek için değil, primin kim tarafından ödeneceğini tespit etmek için yapılacak.

Borçlara af geliyor

Daha önce gelir testine girmiş ancak borcunu ödeyememiş kişilerin borçlarında da indirime gidilecek. Bu kişilerin aylık borçları 49,4 TL’nin üzerindeyse borçları 49,4 TL’ye düşürülecek. Örneğin, gelir testine girmiş ve 197,64 TL prim borcu bulunan kişinin aylık prim borcu 49,4 TL’ye düşürülecek. Bu borcu 12 ay içerisinde taksitle ödeyebilecek kişiler, bu süre içerisinde faiz ödemeyecekler ve sağlık hizmeti almaya devam edebilecekler. 50 TL devlet desteği alabilecek.

% 87 indirim

2016 yılı itibarıyla gelir testi sonuçlarına göre ödenecek GSS primleri en az 65,88 TL olarak belirlenmişti. Dolayısıyla, Torba Kanun sonrası prim miktarında en az yüzde 25 indirim olacak. Asgari ücretin üç katı ve daha fazla geliri olan kişiler için bu oran yüzde 87’yi bulacak.

3.5 milyonun primi devletten

2015'te 3.5 milyon kişinin primini devlet ödedi. Yani, hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve geliri asgari ücretin üçte birinden düşük olan 3,5 milyon kişi ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden yararlandı. Ancak gelir testi yaptırması gerektiği halde yaptırmayan kişilere de en yüksek düzeyden prim borcu yazıldı.