Gezegenlerarası internet!

Bilimkurgu filmi değil gerçek. İki dev biraraya geldi ve inanılmazı başardı!

Gezegenlerarası internet!

İnternet uzaya çıktı ve dünyanın en büyük uzay teknolojileri kurumlarından ikisinin işbirliğiyle gezegenler arası internet bağlantısı kuruldu.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA), işbirliğinde yapılan çalışmanın sonucunda Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki bulunan bir astronot ile dünyada bulunan bir robot arasında gezegenlerarası internet bağlantısı başarıyla kuruldu.

NASA'nın son yıllarda en fazla odaklandığı nokta olan, yeni bir iletişim protokolü oluşturlması çalışmasında bu kurulan internet bağlantısı müthiş bir ilerleme anlamına geliyor. NASA, yeni protokol ile gezegenler ve uzay gemileri arasında yeni bir iletişim modeline geçme konusunda önemli bir aşama kazanmış oluyor.
ABD'nin tam gaz çalışmalarına devam ettiği protokolün ismi ise DTN, Delayed and Disruption-Tolerant Network. Protokol aslında 2008 yılında ilk testleri yapılan bir sistem ve bugün kullandığımız Transmission control protocol-ınternet Protocol sisteminin zıttı olarak çalışıyor.

TCP-IP yöntemi ile bir kişi ve kuruma bişey yolladığınız zaman sistem onu çok kısa saniyeden de kısa zamanda ulaşıp ulaşılmadığı kontrol edildikten sonra yeni bir bilgi gönderebilmenizi sağlıyor.

DTN ‘Delay and Disruption Tolerant Network’ yönteminde ise bir bekleme zamanı ve enerji kaynaklarının sınırlı olması dikkat çekiyor.

Programı yürüten NASA görevlisi Badri Younes, testi kısaca şöyle özetliyor: Uzay istasyonundan Dünya'da bulunan robota bazı komutlar gönderilirken, robottan uzay istasyonuna bazı bilgi ve resimler başarıyla transfer edildi.
Younes bu protokolün ileride Mars'a gönderilecek olan robotların Dünya'dan bu protokol kullanılarak gönderilen komutlarla yönlendirilebileceğini söyledi.

Gerçekleştirilen gezegenlerarası intternetin kahramanları ise Expedition 33 isimli uzay istasyonunun komutanı Sunita Williams ve Almanya'da bulunan bir Lego robotu. Williams robotla bağlantı kurmak içinse bir dizüstü bilgisayar kullandı.