Gıdaya 500 milyon $'lık plastik cerrahi!
Tek bir numaranın değişmesinin maliyeti 1000 TL'yi bulacak
Gıda ile temas eden plastik mutfak eşyası ve ambalaj malzemesi üreten firmalar, bugünlerde ‘numara’lardan yana dertli. Ürünlerin altında yer alan ve standartlara uygunluğunu gösteren numaraların değişmesi, kalıplarda revizyon anlamına geldiğinden firmalar büyük bir yük altına girecek. Sadece bir kalıbın üzerindeki numaranın değişmesinin maliyeti 1000 TL. Üretici sayısının yüksekliği göz önüne alındığında bu kararın sektöre getireceği ek maliyetin 500 milyon doları bulacağı tahmin ediliyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 12 Ağustos 2012 tarihinde yayınlanan, “Gıda İle Temas Eden Madde Ve Malzeme Üreten İşletmelerin Kayıt İşlemleri İle İyi Üretim Uygulamalarına Dair Yönetmelik”, bu ürünleri üreten işletmelerin kayıt işlemlerine dair usul ve esasları belirliyor. Plastik mutfak eşyası ve ambalaj malzemesi üreten firmalar, hali hazırda Üretim İzin Belgesi’ne sahip firmaların kayıt numaralarının kalıplarının altında yazılı olduğunu ve bu numaraların korunarak kalıp revizyon işleminin yapılmaması gerektiğini, böylece ülke ekonomisine önemli miktarda katkı sağlanacağını belirttiler. Üretim İzin Belgesi alma maliyetinin yüksekliğine de dikkat çeken firmalar, bir yandan haksız rekabet ile mücadele ederken, diğer yandan bu tip uygulamaların getirdiği ek maliyetlerin rekabet anlamında ellerini zayıflattığını vurguladılar.
Üreticilerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan beklentisi, mevcut kayıt numaralarının değiştirilmemesi, değişecekse de 10 yıl süreyle kullanım hakkı sağlanması yönünde.
Yönetmeliğin firmalara getirdiği bir diğer sıkıntı ise Sorumlu Müdür konusunda yaşanıyor. Üretici firmalar, daha önceki
yönetmeliklere göre Sorumlu Müdür olarak çalıştırılan mühendis statüsündeki personellerinin haklarının ellerinde alınması ile ayrı bir yükün altına gireceklerini, bu nedenle tecrübelerini de dikkate alarak mevcut Sorumlu Müdürlerinin bu pozisyonda devam etmesini talep ettiler.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, gıda ile temas eden plastik eşya üreticilerinin yönetmelik nedeniyle çok sıkıntılı olduğunu belirtti. Akyüz, üretim kalitesinde Avrupa Birliği
standartlarını çoktan karşılayan ve önemli miktarda ihracat yapan firmalarımıza 500 milyon dolarlık ciddi bir maliyet artışı getiren uygulama ile ilgili olarak, “Yönetmeliğin mutlaka yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Bakanlık iznini belirten bu numaraların değişmesi ister istemez kaliteyi de olumsuz etkileyecek. Firmalarımızı ihracat anlamında da zor durumda bırakacak bu sorunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz” diye konuştu.