Giden gitti kalan yabancı bizimdir!

Borsayı yeni rekorlara hacimsiz seanslar taşıyabilir!

Giden gitti kalan yabancı bizimdir!

Geçen haftanın ikinci yarısındaki makroekonomik verilerin pozitif etkisiyle genel olarak yükseliş eğiliminde hareket eden küresel piyasalarda bu hafta da ABD'de ''mali uçurum'' riski takip edilecek. Yurt içinde ise makroekonomik veriler gündemi belirleyecek.

ABD'de ''mali uçurum'' sorununun çözümü ile ilgili olarak Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin halen anlaşmaya varamamış olmamaları piyasalarda tedirginlik yaratıyor. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden iyi gelmesi ile dolar diğer para birimleri karşısında değer kazandı ve hisse senedi piyasalarında da yükselişler devam etti.

Avrupa tarafında geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faizleri değiştirmemesine rağmen Draghi'nin açıklamasında faiz konusunun etraflıca tartışıldığını belirtmesi, Avro'nun değer kaybını hızlandırdı.

Almanya'da DAX Endeksi haftanın son işlem gününde yüzde 0,22 oranında düştü, haftalık bazda ise yükselişini sürdürdü.

ABD'de Dow Jones Endeksi Cuma günü yüzde 0,62 oranında yükseldi, Nasdaq Endeksi ise Apple hisselerindeki kaybın devam etmesi nedeniyle yüzde 0,38 değer kaybetti.

Yurt içinde ise İMKB geçen hafta rekor üzerine rekor kırarak tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışı olan 76.242 puandan kapandı.

Analistler, bugün piyasaların gündemini ABD'deki ''mali uçurum'' sorunu ve yurt içinde açıklanacak 3. çeyrek büyüme verisinin oluşturacağını ifade ediyor. İMKB 100 Endeksinin kendi iç dinamikleri ile hareket etmesinin de muhtemel olduğunu belirten analistler, bu yıl için pozisyon kapatmak isteyenlerin şimdiye kadar kapatmış olabileceğini, dolayısıyla yükseliş hareketlerinin daha hacimsiz ve düşük marjlı olabileceğini kaydediyor.

Analistler, düşüşlerin ise endeksin rekor seviyelerde olması nedeniyle daha marjlı olabileceğine dikkati çekiyor.



Piyasaların bugün takip edeceği veriler:



09.00 Almanya Ekim ayı dış ticaret dengesi

09.00 Almanya, Ekim ayı cari işlemler dengesi

09.45 Fransa, Ekim ayı sanayi üretimi

10.00 Türkiye, 3 çeyrek GSYH

10.00 Türkiye, Ekim ayı sanayi üretim endeksi

11.00 İtalya, Ekim aysı sanayi üretimi

11.30 Avro bölgesi, Aralık ayı Sentix yatırımcı güven endeksi

12.00 İtalya, 3. çeyrek GSYH

14.30 Türkiye, Eylül ayı ayı konut fiyat endeksi

17.30 Türkiye, Hazine kasım ayı nakit dengesi