GM’den sonra Ford da Avrupa’dan çıkacak mı?
Amerikan otomotiv devi General Motors’un (GM) son olarak Opel’i de satıp tamamen Avrupa’dan çekilmesi sonrası tüm gözler Ford’a çevrildi
Avrupa’da 2011-2014 yılları arasında 3.1 milyar dolar zarara imza atan Amerikan Ford, 2016 yılında Türkiye’de üretilen ticari araçların da etkisiyle 1.2 milyar dolarlık kâra ulaşmış ve umutlanmıştı.
Hürriyet'ten Emre Özpeynirci'nin yazısına göre Avrupa’da yüzde 6’lık kâr marjı hedefleyen Amerikan marka için ne yazık ki 2017 yılında işler istediği gibi gitmedi. Amerika’da vergi öncesi 7.5 milyar dolar kâra ulaşan Ford’un Avrupa’da toplam vergi öncesi kârı ise 234 milyon dolara geriledi. Bu da hedeflenin çok uzağında olan yüzde 0.8’lik kâr marjını beraberinde getirdi.
Bir başka ifadeyle Amerika’da 100 bin çalışanı bulunan Ford, her bir çalışan başına 75 bin dolar kazanırken, Avrupa’da bu rakam sadece 4 bin 300 dolar olarak gerçekleşti.
FORD YALANLIYOR
Bu da Ford’un Avrupa’daki geleceğinin tartışılmasına, GM’den sonra Avrupa’dan çıkabileceği söylentilerini gündeme getirdi. Ford Avrupa yetkilileri kesinlikle böyle bir durumun söz konusu olmadığını, uzun vadeli planlar yaptıklanını belirtse de sektör uzmanlarının bu konudaki yorumları gittikçe artıyor. Bu arada Ford’un Avrupa’da düşük kârla çalışması kesinlikle araç satışlarından kaynaklanmıyor. Çünkü 2017 yılında Rusya ve Türkiye’de de dahil Avrupa’da 50 ülkede satışları yüzde 1.4 artarak 1.56 milyon adede yükseldi.
Avrupa’da en büyük problemi Brexit yani İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkması. Bu durum sterlini zayıflatınca Ford Avrupa’nın kârına negatif etkisi tam 600 milyon dolar olmuş. Diğer taraftan çelik maliyetlerinin artması ve yeni Fiesta için yapılan harcamalar kârlılığı azaltan diğer etkenler olmuş. Geçen yılki benzer maliyet unsurlarının 2018 yılında da devam etmesi bekleniyor. Bu da kârlılığın yine çok düşük olacağını ve gelecek için kötü sinyaller yarattığı gerçeğini ortaya koyuyor.
TÜRKİYE’YE YENİ YATIRIM
Bekleyip göreceğiz ama Ford’un Avrupa’da kârlılık için Türkiye’de yatırımlarını artırması gerekiyor. Çünkü bugün düşük de olsa elde ettiği kârlılık da Türkiye’de üretilen ticari araçların etkisi var. Yeni model yatırımlarını Türkiye’de devreye alırsa kazanır aksi takdirde işi çok zor...