GÖKTÜRK-2'den 70 günde 1000 devrialem
Türkiye'nin yerli keşif uydusu olarak GÖKTÜRK-2, uzaydaki 70 günlük görevi boyunca dünya etrafında bin kez tur attı.
Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu olarak 18 Aralık'ta uzaya fırlatılan GÖKTÜRK-2, uzaydaki 70 günlük görevi boyunca dünya etrafında bin kez tur attı.
Uzaydaki görevi boyunca Ankara'daki yer istasyonuna başarıyla görüntü aktaran GÖKTÜRK-2, 70 gün içerisinde dünya etrafında bininci geçişini tamamladı. Bu sürede yer istasyonlarından 766 kez uydu ile iletişim kuruldu. Dünyanın dört bir yanından alınan test görüntüleri uzman ekip tarafından değerlendirildi. Uydunun dünya etrafındaki her bir turu, sağladığı görüntüleme ve haberleşme imkanları bakımından takip edildi.
Halen uydunun Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na devrine yönelik çalışmalar devam ediyor.
Ahlatlıbel'deki yer istasyonundan kontrol edilen uydu ile ilgili TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) çalışanları Hava Kuvvetleri Komutanlığı personeline destek oluyor.
TÜBİTAK UZAY ve TUSAŞ iş ortaklığı tarafından yüksek yerlilik oranıyla üretilen ve 2,5 metre çözünürlüğe sahip GÖKTÜRK-2, 18 Aralık'ta Çin Halk Cumhuriyeti'nin Gansu Eyaleti'ndeki Jiuquan Uzay Fırlatma Merkezi'nden uzaya fırlatılmıştı.
Fırlatıldıktan 12 dakika sonra 686 kilometre yüksekteki yörüngesine oturan milli uydudan Türkiye'den ilk görüntüler Antalya'dan, dünyadan ilk görüntüler ise Yeni Zelanda'nın Auckland şehrinden alınmıştı.
GÖKTÜRK-2'NİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ VE YETENEKLERİ
Yaklaşık 400 kilogram ağırlığındaki GÖKTÜRK-2, 2,5 metre çözünürlükte görüntü alabiliyor. Ayrıca istenildiğinde yeryüzünün 3 boyutlu haritalarının hazırlanmasında kullanılabilecek stereo görüntüleme imkanları da sunacak yüksek manevra kabiliyetine sahip. Uyduda TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen milli uçuş bilgisayarı ve yazılımı kullanılıyor.
GÖKTÜRK-2, Türkiye'nin kuzey sahillerinden güney sahillerine kadar uzanan yaklaşık 600 kilometrelik bir şeridin görüntüsünü tek geçişte indirebilecek kadar yüksek hızlı bir veri haberleşmesine de sahip. GÖKTÜRK-2, görüntü çekimi ve bunların yer istasyonlarına indirilmesi konusunda herhangi bir uluslararası kısıtlamaya tabi değil.
RASAT'TAN SONRA İKİNCİ UYDU
17 Ağustos 2011'de uzaya fırlatılan ilk yerli gözlem uydusu RASAT'ın ardından GÖKTÜRK-2'nin de uzaydaki yerini almasıyla Türkiye'nin gözlem uydusu sayısı 2'ye yükseldi.
GÖKTÜRK-2 uydusu, RASAT uydusuna göre 3 kat daha yüksek görüntü çözünürlüğüne ve 4 kat daha yüksek kütleye sahip.