Dilan Polat'a tahliye kararı!

Kasım ayından bu yana kara para akladıkları gerekçesiyle cezaevinde bulunan Dilan Polat tahliye edildi. Mahkeme, Polat'ın tutuksuz yargılanmasına hükmetti.

Dilan Polat'a tahliye kararı!

"Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" ve "Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a muhalefet" suçlarından hakkında açılan dava kapsamında tutuklu bulunan Dilan Polat hakkında tahliye kararı verildi.

Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi, aralarında Dilan Polat ile eşi Engin Polat'ın da olduğu 5'i tutuklu sanık hakkında 9 Ağustos'ta yaptığı aylık tutukluk incelemesinde tüm sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Tutuksuz yargılanmak ne demek?

Davada tutuksuz yargılanmak, bir şüphelinin dava süresince cezaevinde tutulmadan, serbest bırakılarak yargılanması anlamına gelir. Bu durumda, kişi dava sürecinde özgürlüğünü korur ancak belirli yükümlülükler altında olur, örneğin yurt dışına çıkış yasağı ya da düzenli olarak adli kontrol için imza verme zorunluluğu gibi. Tutuksuz yargılama, kişinin suçlu olup olmadığının henüz kesinleşmediği durumlarda uygulanan bir tedbirdir.
Bunun üzerine Dilan Polat'ın avukatı Sevinç Horoz, Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesine tutukluluğa itiraz dilekçesi sundu.

Talebi değerlendiren mahkeme, sanık Polat'ın üzerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, atılı suçlar için kanunda öngörülen hapis cezasının alt ve üst sınırları, dosya kapsamındaki mevcut deliller ve alınan ifadelerle MASAK tarafından hazırlanan rapor içeriği karşısında, atılı suçların vasfının sanık lehine değişmesi ihtimali bulunduğunu belirtti.

Tutukluluktan elde edilecek faydanın bu aşamada adli kontrol hükümleri ile de sağlanabilecek olmasını dikkate alan mahkeme, Polat'ın tahliyesini kararlaştırdı.

Mahkeme, Polat hakkında "yurt dışına çıkış yasağı" şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi.

Mahkemenin kararı Polat'ın tutuklu bulunduğu Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na gönderildi.

Polat'ın, işlemlerin ardından bugün cezaevinden tahliye edilmesi bekleniyor.

Avukat Horoz; "Tutukluğun devamı kararına karşı Ağır Ceza mahmesine yaptığım itiraz kabul edilmiş ve Dilan Polat'ın tahliyesine karar verilmiştir." ifadelerini kullandı.

Engin Polat'ın annesi Şükran Polat tahliye haberini paylaşarak "Şükürler olsun" dedi.

Ne olmuştu?

1 Kasım 2023’te İstanbul merkezli altı ilde düzenlenen operasyonlarda, aralarında Dilan Polat ve eşi Engin Polat’ın da bulunduğu 24 kişi gözaltına alınmıştı. Bu operasyonların sonucunda, 5 Kasım 2023’te Dilan Polat, Engin Polat ve Sıla Doğu’nun da aralarında yer aldığı 16 kişi tutuklanmıştı. Ayrıca, mahkeme 27 şirkete kayyum atanmasına karar vermişti. Sağlık sorunları yaşayan ve kendine zarar veren Dilan Polat’ın tahliyesi talep edilse de, mahkeme bu talepleri reddetti ve tutukluluğu devam etmişti. Geçtiğimiz ay, Dilan Polat, Engin Polat ve diğer dört tutuklu sanığın avukatları, dava kapsamında Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun hazırladığı raporun ardından 19 Temmuz’da Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne müvekkillerinin tutukluluğuna itirazda bulundu.

Mahkeme aynı gün bu itirazı değerlendirdi ve Engin Polat’ın da aralarında bulunduğu dört sanığın itirazlarını reddetmişti.