Suriyelilere son kez çağrı yapıldı: 15 gün sonra her şey silinecek

15 gün sonra her şey silinecek. Suriyelilere son kez çağrı yapıldı.

Suriyelilere son kez çağrı yapıldı: 15 gün sonra her şey silinecek

İçişleri Bakanlığı, Türkiye'de yaşayan Suriyelilere yönelik başlattığı adres güncelleme çalışmalarını yaklaşık 7-8 aylık bir sürecin ardından son aşamaya getirdi. Bu kapsamda, Suriyelilerin ikamet adresleri titizlikle güncellendi ve bu süreci tamamlamayanlara belirli süreler tanındı.

Adres tahkikatı sürecinde, adres bilgilerini henüz güncellemeyen Suriyeliler için önce 90 günlük, ardından 60 günlük ek süre verildi. Bu süre, bu ayın sonunda dolacak. Ancak halen, yaklaşık 200 bin Suriyelinin adres güncellemesi yapmadığı bildirildi. Bu kişilerin daha önce kayıtlı oldukları adreslere gidildiğinde, orada olmadıkları belirlendi. Ay sonuna kadar adres güncellemesi yapmayan Suriyelilerin kayıtları silinecek ve devletin sunduğu hiçbir hizmetten yararlanamayacaklar. Bu kişiler resmiyette "kaçak" durumuna düşecek.

Avrupa'ya Yasa Dışı Yollardan Gittiler

Güvenlik kaynakları, adres güncellemesi yapmayan bu 200 binden fazla Suriyelinin, yasa dışı yollarla ülke dışına çıkmış olabileceğini değerlendiriyor. Bu kişilerle ilgili Millî Eğitim, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıkları'na yazılar gönderildiği belirtildi. Eğer bu kişilerin herhangi bir devlet hizmeti almış olmaları durumunda, bu bakanlıklarda kayıtları olması gerektiği ifade edildi. Ancak mevcut verilere göre bu kişilerle ilgili herhangi bir kayıt bulunmadığı için, yasa dışı yollarla Avrupa'ya geçtikleri ihtimali üzerinde duruluyor.

Suriyelilerin Ülkelerine Dönüşü Hızlandı

Adres güncellemesi için tanınan sürenin kasım ayı başında sona ermesiyle birlikte, Türkiye'de bulunan Suriyelilerin net sayısının ortaya çıkması bekleniyor. Bu sayının 2 milyon 900 binin altında olacağı öngörülüyor. Türkiye'de eski kayıtlara göre yaklaşık 3 milyon 100 bin Suriyeli bulunuyor. Güvenlik kaynakları, 2024 yılı içerisinde Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerinde artış yaşandığını da belirtiyor. Aylık ortalama 11 bin Suriyelinin, Türkiye'nin Suriye'de oluşturduğu dört farklı güvenlik bölgesine döndüğü ifade ediliyor. 2016 yılından bu yana ülkesine dönen toplam Suriyeli sayısı ise 720 bine ulaştı.

Bu durum, Suriyelilerin geri dönüş sürecinin hızlandığını ve Türkiye'deki Suriyeli nüfusunun azaldığını gösteriyor. Önümüzdeki süreçte, bu dönüşlerin ve adres güncellemelerinin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye'deki Suriyelilere dair daha net bir tablo ortaya çıkacak.