TBMM'de Basit Suçlara Af, Ağır Suçlara Daha Fazla Ceza Düzenlemesi Yolda!

TBMM gündeminde pek çok konu var fakat bunların en fazla göze çarpanı şüphesiz ceza düzenlemeleri. Hafif suçlarda af yasası gündemde. Ağır suçlar için ise ceza süreleri artacak.

TBMM'de Basit Suçlara Af, Ağır Suçlara Daha Fazla Ceza Düzenlemesi Yolda!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM); kasten öldürme, resmi belgede sahtecilik, cinsel saldırı gibi yüz kızartıcı suçlar için ceza sürelerini artırma yoluna gidecek. Ancak hafif suçlarda ise af yasasının yürürlüğe girmesi için çalışma başlatılacağı da konuşuluyor.

Af Yasasından Kimler Yararlanacak?

Yeni af yasasından yararlanacak kesimin yaralama, cinayet, şantaj, cinsel saldırı, terör suçlarının dışında kalanları kapsayacağı belirtildi.

Banka borçları nedeni ile cezaevine girenlerin öncelikli olacağı vurgulanıyor. TBMM'de henüz masaya yatırılmadığı için diğer detaylara erişim sağlamak mümkün değil. Ancak af yasasıyla ilgili yasa teklifinin hazırlanması sonrası detaylar belli olacak.

5 Yıla Kadar Cezalarda Af Gelebilir!

Küçük suçlar nedeniyle cezaevine girmiş tutukluların affında 5 yıla kadar olan cezalar kapsanacak. Kulisten edinilen isimsiz kaynaklara göre, söz konusu düzenlemenin Kasım ayında Meclis'te
oylanabileceği belirtildi. 5 yılın üzerinde hafif suçlarda ceza almış tutuklular için indirim yoluna gidilebilir.

Geçtiğimiz günlerde cezaevlerindeki doluluk oranı nedeniyle ağır suçluların serbest bırakıldığı ve olağanüstü bir durum olmadıkça tutuklama kararının verilmediği iddia edilmişti. Bakanlık,
bu açıklamayı yalanladı ve cezaevlerindeki kapasitenin dolmadığına dikkat çekti.

Kadın cinayetleri, şantaj, sağlıkta şiddet ve daha pek çok suçun önüne geçilmesi için güvenlik önlemi olarak ağır suçlulara göz açtırılmayacak. Denetimli serbestlik, hafif suçlarda geçerli olacak. Gerekli görülmesi durumunda, şüphelinin mahkeme süresi boyunca tutuklu kalmasının sağlanacağı da gelen bilgiler arasında.