'Günlük 1 doların altında yaşayan yok'

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Bizim şu anda geliri günlük 1 doların altında olan nüfusumuz kalmadı, sıfırladık. 2 dolar sınırına baktığımızda da onu da sıfırlamış durumdayız" dedi.

'Günlük 1 doların altında yaşayan yok'

Kriz döneminde de farklı politikalar uyguladıklarını ve 2009 yılında da Orta Vadeli Program açıkladıklarını anımsatan Babacan, Orta Vadeli Programda 2009-2010-2011 yıllarında bütçe açığını her yıl daha da aşağı çekeceklerini ve kamu borç stokunu da daha aşağılara indireceklerini açıkladıklarında bunların tartışma konusu olduğunu anlattı.

Babacan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz üç yıl içerisinde Türkiye sadece Avrupa'nın değil dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri oldu. Türkiye 4 milyon 700 bin kişi ilave istihdam oluşturdu. Aynı dönemde Avrupa'daki istihdam kaybı 6 milyon, ABD'deki istihdam kaybı ise 5 milyon. Bu açıdan baktığımızda aynı dönemde Türkiye'nin borç stokunun da milli gelire oranı olarak yüzde 46 dan yüzde 36'ya düştüğünü görüyoruz. Kamunun net dış borcunu sıfırlamış durumundayız. Şuanda hazine tüm KİT'ler, Belediyeler toplamını alın. Ne kadar dış borcu varsa, ne kadar döviz borcu varsa, o kadar da döviz varlığı var şuanda. Dolayısıyla net dış borcumuzu kamu olarak sıfırlamış durumundayız. Büyüme özel sektör eliyle oldu. Kamu harcamalarının kamu yatırımlarının son 10 yılda Türkiye'nin büyümesine etkisi sıfır. Son üç yılda oluşan 4,7 milyon istihdamın 4,5 milyonu özel sektör eliyle oluştu. Kamudaki artış bu süre içinde sadece 200 bin kişi.

İşte bu özel sektör odaklı büyüme çok daha sıhhatli bir büyüme modeli. Biz şuna inanıyoruz; eğer yatırımı yapan özel sektörse devlete göre çok daha verimli olacaktır daha hızlı ve etkin olacaktır. Daha iyiyi daha ucuza mal edecektir özel sektör. Dolayısıyla bu ülkenin kaynaklarının daha yerinde kullanmanın yolu devleti bir bakıma belli ölçüde tutmak ama özel sektörün önünün açmak olarak görüyoruz."

Gelecek dönemin 2023 hedefleri için çalışacakları dönem olacağını söyleyen Babacan, 2023'te Türkiye'nin 25 bin dolarlık bir milli gelire ulaşmasını hedeflediklerini belirtti.

"Bizim şu anda geliri günlük 1 doların altında olan nüfusumuz kalmadı, sıfırladık. 2 dolar sınırına baktığımızda da onu da sıfırlamış durumdayız" diyen Ali Babacan, 4,3 dolar gelirin altında nüfusun ise 2002'de yüzde 30 iken bugün yüzde 2,7'ye gerilediğini bildirdi.