"Hayır ve zekat öbür dünyaya EFT'dir"
Abdülkadir Konukoğlu'ndan genç işadamlarına tavsiyeler
SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, aile şirketlerinin kardeşlerin kenetlenmesiyle büyüyüp gelişeceğini belirtti.
SANKO Holding'ten yapılan açıklamaya göre, Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi'nin konuğu olan Konukoğlu, burada genç iş adamlarına iş yaşamı ve SANKO'nun tarihçesiyle ilgili bilgi verdi.
Çalışmayı ve zanaati çok sevdiği için babası Sani Konukoğlu'nun karşı çıkmasına rağmen ortaokuldan ayrılarak kendilere ait fabrikada çalışmaya başladığını anlatan Konukoğlu, okuldan ayrılınca babasının ''eti senin, kemiği benim'' diyerek kendisini bir ustaya teslim ettiğini ve bu sürecin hayatına önemli katkı sağladığına vurgu yaptı.
Bulunduğu konuma bir anda gelmediğini, fabrikanın çeşitli kademelerinde çalıştıktan sonra şimdiki görevine getirildiğini aktaran Konukoğlu, şunları kaydetti:
''Şirketlerde büyüklerin günü geldiğinde gitmeyi bilmesi gerekir. Ben ayrılacağımı 15 yıl önce planladım. 65 yaşını dolduracağım için gelecek yılın sonunda yönetim kurulu başkanlığı görevimden ayrılacağım. 'Ben gidersem burası biter' dersen, o şirket büyümez, gerçekten biter. Benden sonra görevini üstlenecek kardeşim Zeki Bey benden daha başarılı... şirketleri kardeşlerin kenetlenmesiyle büyüyüp gelişir. Günü geldiğinde baba oğluna, kardeş kardeşe görevi bırakmalı ki başarı devam etsin. Bu yöntemde işlerin yolunda gitmesi için uzaktan kontrol yapılır, devreye girilmesi gerekirse girilir. Kaldı ki, görevi bıraktıktan sonra Sani Konukoğlu Vakfı ve kurulması çalışmaları süren SANKO Üniversitesi'nin başına geçeceğim.''
-Miras bölüşümü-
Konukoğlu, miras bölüşümünde büyüklerin fedakarlık yaptığı ölçüde kardeşlerini bir arada tutacağını, böylece ailenin kenetlenmesini sağlayarak şirketin büyümesi için yol açılacağını belirtti.
Babasının vefatından sonra izlediği yönteme de değinen Konukoğlu, şunları anlattı:
''Babam rahmetli olunca miras bölüşümünü gerçekleştirdim. Şirkette kimin ne kadar hissesi olduğu zaten belli. Arazilerin bölüşümü için aile büyüklerimin de onayını alarak bir komisyon oluşturdum. Komisyon üyeleri mirasa konu arazileri belirleyip değerlemesini yaptı. Arazileri numaralandırarak bir torbaya koyduk ve en küçük kardeşimden başlayarak çekiliş yaptık. Ben çekiliş yapmadım, 'herkes çekilişini yapsın, kalanı benim' dedim. Örneğin, çekilişi yapan 105 liralık araziyi çekmiş, ama hakkı 100 lira ise torbaya 5 lira iade ediyor. Böylece süreci tamamladık. Kimisinin hiç dikkate alınmayan yerdeki arazisi imara girdi, beklediğinin üzerinde değerlendi. Kiminin arazisi de çok iyi yerde olmasına rağmen, yola, yeşil alana alındı değerini bulamadı. Ama hiç kimse kalkıp da 'ağabeyim arazinin iyisini aldı, bize değersizleri verdi' diyemedi. Çünkü herkes miras yoluyla düşen arazisini kendisi torbadan çekti.''
Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Konukoğlu, başarılı babanın çocuğu olmanın zorluklarla dolu olduğunu, bunu kendisinin de yaşadığını, ancak çok çalışarak farklı bir yönetim anlayışı sergilediğine dikkati çekti.
Genç iş adamlarını çocuklarını küçük yaşlardan itibaren işyerine götürmeleri isteyen Konukoğlu, ''Çocuk iş ortamında işi öğrenir. Ayrıca çocuklarınıza harçlık değil, maaş verin. Çocuk kendi bütçesini yapmayı, tasarruf etmeyi, para planlamasını öğrenir. Çocuğunuz üniversite eğitimini tamamladığında 2 yıl başka bir iş yerinde çalışsın, çalışma ortamını çalışarak öğrensin'' diye konuştu.
Yurt dışına neden yatırım yapmadığını da açıklayan Konukoğlu, ''Ülkemde bu kadar işsiz varken, başka bir ülkede yatırım yapmak içimize sinmedi, sinemezdi de'' dedi.
-''Hayır ve zekat malınızın sigortasıdır, öbür dünyaya EFT'dir''
Sani Konukoğlu Vakfı aracılığıyla sosyal sorumluluk alanında örnek projeler gerçekleştirdiklerini anlatan Konukoğlu, bin 500'ün üzerinde üniversite öğrencisine karşılıksız burs verdiklerini, 20 bin ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisine kırtasiye ve kıyafet, 135 bin kişiye de gıda yardımı yaptıklarını kaydetti.
Konuşmasında bankacılık sisteminde EFT ile para transferi yapıldığını anımsatan Konukoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
''Hayır ve zekat malınızın sigortasıdır, öbür dünyaya EFT'dir. Nasıl ki bankacılık sistemi üzerinden görmediğiniz, dokunmadığınız parayı havale edip yerine ulaştığından şüpheniz yoksa, hayır ve zekat işleriyle öbür dünyaya EFT yaptığınıza da inanırsanız karşılığını alırsınız. Hamuru kabartmak için una mayaya da kabartma tozu katılır ve yoğrulur. Böylece hamur genişler, kabarır. Hayır işleri yapmak ve zekat vermek de sahip olduğunuz servetinizi kabartır, artırır, büyütür. Zekat ve hayır işleri paylaşmanın, toplumsal dayanışmanın ve kenetlenmenin anahtarıdır.''
Programın sonunda TÜGİAD Bursa Şube Başkanı Baran Çelik, Konukoğlu'na günün anısında plaket verdi.