Hazine ihalesinde rekor faiz!

İhalede şok faiz oluştu, devletin maliyeti yüzde 51 arttı!

Hazine ihalesinde rekor faiz!
PARALİMANI.COM/ÖZEL ANALİZ

Önce Gezi Parkı olayları ardından da FED'İn açıklamaları piyasaları darmdağın ederken, bono faizleri son yıllarda görülmemiş bir hızda sıçrayarak rekor seviyelere gelmişti. ABD'nin 10 yıllık tahvillerinde yaşanan müthiş yükselişin de hızlandırdığı faiz artışının ardından bugün oldukça kritikti ve Hazine çok önemli ihalelere çıkacaktı. Bu ihalelerde oluşacak olan faiz aynı zamanda geleceğe ilişkin beklentilerin test edilmesi açısından da yön gösterici olacaktı.

Nihayet o ihalelerden biri gerçekleşti ve Hazine'nin sabit kuponlu 5 yıl (1820 gün) vadeli tahvil ihalesinde bileşik faiz yüzde 8.93 olarak gerçekleşti. Peki bu rakam ne ifade ediyor? Hazine faizinin tek hanede kalmış olması bir teselli olabilir mi?

Bunu analiz edebilmek için Hazine'nin ne FED beklentisi ne de Gezi Parkı olayları gerçekleşmeden önce yaptığı benzer vadedeki ihalesine bir göz atmak yeterli.
13 Mayıs 2013 tarihinde 5 yıl vadeli (1736 gün) sabit kuponlu devlet tahvili ihalesine çıkan Hazine, yeniden ihraç modelindeki bu ihalede yüzde 6.27 bileşik faizle borçlanmıştı.

Yani değişen trend ve konjonktürün Hazine'ye maliyeti yaklaşık yüzde 50'lik bir artış şeklinde oldu. Risk priminin Hazine ihalesinde daha yüksek rol oynadığı bu ihalede 1 milyar 588 milyon liralık teklif alındı.