Hazine: Ucuz sigortayı ara ki bulasın

Hazine Müsteşarlığı rekor prim artışlarıyla ilgili açıklama yaptı

Hazine: Ucuz sigortayı ara ki bulasın

Yüzde 55'e varan zorunlu trafik sigortası prim artışlarına ilişkin haberler, Hazine Müsteşarlığı'nı açıklama yapmak zorunda bıraktı. Serbest fiyat uygulamasının yeni olmadığını açıklayan Hazine, yakında her sigorta şirketinin internet sayfasında prim hesaplama modülü konulması için çalışmaların da sürdüğünü belirtti. Ayrıca Hazine, vatandaşa, en uygun sigortayı bulmak için araştırma yapmasını da önerdi.

İŞTE YAPILAN AÇIKLAMA

Son günlerde bazı basın-yayın organlarında zorunlu trafik ve kasko sigortaları hakkında çıkan kimi haberlerle ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür:

1) Zorunlu trafik sigortasında serbest tarife uygulaması 2008 yılında başlatılmıştır. Dolayısıyla, yeni bir uygulama değildir.

"30 ŞİRKET VAR, FİYAT ARAŞTIRMASI YAPIN"

2) Zorunlu trafik sigortası yapma ruhsatı bulunan 30 adet sigorta şirketi mevcuttur. Bu şirketlerin her biri muhtelif araç türleri ve iller bazında farklı primlerle bu sigortayı yapmaktadırlar. Bir araç türünde pahalı olan bir sigorta şirketi, başka bir araç türünde diğerlerine nazaran daha ucuz bir prim talep edebilmektedir. Bu nedenle, şirketler arasında fiyat araştırması yapıldığı takdirde uygun prim bulunabilecektir. Zorunlu trafik sigortası yapan sigorta şirketlerinin listesi aşağıdadır:

1. AIG Sigorta A.Ş.
2. Ak Sigorta A.Ş.
3. Allianz Sigorta A.Ş.
4. Anadolu Anonim Türk Sigorta A.Ş.
5. Ankara Anonim Türk Sigorta A.Ş.
6. Aviva Sigorta A.Ş.
7. Axa Sigorta A.Ş.
8. Demir Sigorta A.Ş.
9. Dubai Starr Sigorta A.Ş.
10. Ergo Sigorta A.Ş.
11. Eureko Sigorta A.Ş.
12. Euro Sigorta A.Ş.
13. Güneş Sigorta A.Ş.
14. Generali Sigorta A.Ş.
15. Groupama Sigorta A.Ş.
16. Halk Sigorta A.Ş.
17. HDI Sigorta A.Ş.
18. Hür Sigorta A.Ş.
19. Işık Sigorta A.Ş.
20. S.S. Koru Sigorta Kooperatifi
21.Liberty Sigorta A.Ş.
22. Mapfre Genel Sigorta A.Ş.
23. Neova Sigorta A.Ş.
24. Ray Sigorta A.Ş.
25. SBN Sigorta A.Ş.
26. Sompo Japan Sigorta A.Ş.
27. Türk Nippon Sigorta A.Ş.
28. Yapı Kredi Sigorta A.Ş.
29. Ziraat Sigorta A.Ş.
30. Zurich Sigorta A.Ş.

SORGULAMA EKRANI GELİYOR

3) Vatandaşlarımızın zorunlu trafik sigortası primlerini daha kolay araştırmalarını teminen, sigorta şirketlerinin internet sayfalarına prim sorgulama ekranı koymalarının sağlanması yönündeki çalışmalar da devam etmekte olup, birkaç ay içerisinde tamamlanması beklenmektedir.

İŞTE 2012 FİYATLARI

4) Zorunlu trafik sigortasında 2012 yılında; otomobiller için ortalama prim 189 TL, taksiler için 935 TL ve minibüsler için 1001 TL olmuştur. Özellikle birden fazla hasar yapmış araçlar için primlerde belli ölçüde artış olabilmektedir.

YENİ UYGULAMA NE?

5) Kasko sigortaları ile ilgili olarak yapılan düzenleme ise uygulamadaki belirsizliklerin ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Nitekim, pert durumunda aracın rayiç değerinin ne olduğu, aracın nerede tamir edileceği vb. hususlarda net bir düzenleme olmadığından sürekli olarak tüketici şikayetlerine konu edilmekte idi. Bu hususlar göz önünde bulundurularak tüketiciye, poliçe satın alırken çeşitli seçenekler sunulması öngörülmüştür. Bu suretle, hasar meydana geldikten sonra ortaya çıkacak tartışma ve belirsizliklerin giderilmesi ve tüketicinin yanıltılmasının önlenmesi amaçlanmıştır.

"ÖYLE BİR DÜZENLEME YOK"

6) 1 Nisan 2013’de yürürlüğe girecek olan Kasko Sigortası Genel Şartlarında primin ne olacağına ilişkin bir düzenleme yoktur. Bu çerçevede, kasko sigortası ile ilgili düzenlemelerin kasko primlerinde artışa yol açacağı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Sigorta şirketleri, rekabet şartları altında primlerini serbestçe belirleyeceklerdir. Esasen, kasko sigortasında 1991 yılından buyana serbest tarife uygulanmaktadır.

BU KONULARA DİKKAT!

7) Yapılan açıklamalar göz önünde bulundurularak vatandaşlarımızın bilinçli birer tüketici olarak 1 Nisan 2013’ten itibaren satın alacakları kasko poliçelerinde;
- Poliçenin kapsamı (Dar Kasko, Kasko, Genişletilmiş Kasko, Tam Kasko)
- Aracın rayiç değeri ile ilgili referans yerinin neresi olacağı (tam hasar durumunda rayiç değer oradan alınacak)
- Hasar durumunda aracı kendi istediği tamirhaneye mi yoksa şirketin anlaşmalı tamirhanesine mi götüreceği,
- Hasar durumunda takılacak parçaların orijinal mi eşdeğer mi olacağı,

konularında seçme hakkına sahip olacaktır. Bu nedenle, poliçe satın alırken bu hususlara dikkat edilmesi yararlı olacaktır.