'İDO’da özelleştirme modeli yanlıştı, uyardık!'
Rekabet Kurumu iki kez ön soruşturma açtı fakat...
Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, halktan çok şikayet aldıkları İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ (İDO) hakkında iki kere ön soruşturma açtıklarını, ama daha ileri gidemediklerini söyledi. Kaldırımcı, İDO'da yanlışın özelleştirilirken yapıldığını belirterek, "..biz uyardık, arkadaş böyle olmaz dedik. Biz özelleştirmiyoruz ki. İstanbul Büyükşehir Belediyesi özelleştirdi. Bir tarafta çok kar eden, bir tarafta çok zarar eden bir yapı. Bunlar ayrı ayrı olsa satamayız dediler." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi'nde genç iş adamlarıyla bir araya geldi. Burada iş adamlarının merak ettiği soruları cevaplayan Rekabet Kurumu Başkanı, halkın İDO'dan çok şikayetçi olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"İnsanlar bize kızıyor. Rekabet Kurumu uyuyor mu falan diye. Evet bizim epey bir rolümüz oldu, günahsa günah tamam. Ama biz uyardık, arkadaş böyle olmaz dedik. Biz özelleştirmiyoruz ki. İstanbul Büyükşehir Belediyesi özelleştirdi. Bir tarafta çok kar eden, bir tarafta çok zarar eden bir yapı. Bunlar ayrı ayrı olsa satamayız dediler. Zarar eden hattı kime satalım diyerek iki tarafı birleştirdiler, paket yaptılar. Biz de bunu yaparsanız böyle sakınca olur dedik. Vatandaş da haklı. Fiyatlar değişti, fiyatlar çok yükselmiş gibi algılandı. Şikayet ettiler. Biz de iki kere ön soruşturma açtık, ama haddimizi aşamayız. Bu özelleştirme modeli eksikliğinin bedeli. Uzun vadede sürdürülebilir olmayan bir şey ne kadar geçerli olur önemli olan bu."
"KAMU BANKALARINA DA SORUŞTURMA AÇTIK"
Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı, geçtiğimiz günlerde bir şikayet üzerine bankalar hakkında da soruşturma açtıklarını belirterek, "Biz kamu, özel diye bir ayırım yapmıyoruz. Haksız rekabet söz konusu olduğu zaman kamulara da soruşturma açıyoruz. Soruşturma açılan bu 12 banka arasında kamu bankaları da var." diye konuştu. Ancak soruşturma sonucu açıklanmadığı halde bazı kesimlerin kendi kendilerine hesap yaparak, bankaların çok ciddi ceza alacaklarına dair söylemlerini eleştiren Nurettin Kaldırımcı, soruşturmanın 3-4 aya sonuçlanacağını kaydetti.
Kurumun soruşturma açtığı bankalar şunlar: Akbank TAŞ, Finans Bank AŞ, HSBC Bank AŞ, ING Bank AŞ, Türk Ekonomi Bankası AŞ, Türkiye Garanti Bankası AŞ, Türkiye Halk Bankası AŞ, Türkiye İş Bankası AŞ, Türkiye Vakıflar Bankası TAO, Yapı ve Kredi Bankası AŞ, Ziraat Bankası AŞ, Garanti Ödeme Sistemleri AŞ ve Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık AŞ.
Soruşturma, söz konusu teşebbüslerin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliği kararlarına ilişkin 4. maddesinde yasaklanmış olan davranışları gerçekleştirip gerçekleştirmediklerinin tespiti amacıyla yürütülüyor.
Nurettin Kaldırımcı, rekabeti hak ve hukuk hassasiyeti olarak değerlendirdiklerini vurguladı. Türkiye'nin rekabet gücünde geçen yıl dünya genelinde 43. sıraya yükseldiğini, buna karşın insani gelişme endeksinde 92. sırada yer aldığına dikkati çeken Kaldırımcı, söz konusu verilerin iç açıcı olmadığının altını çizdi.
TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Barış Aydın da dünya piyasasının en önemli aktörlerinden biri durumuna gelen Türkiye'de ekonominin sağlıklı işlemesi, haksızlıkların, hukuksuzlukların önüne geçilmesi için Rekabet Kurumu'na çok büyük görev düştüğünü kaydetti. Aydın, "Rekabet Kurumu, haksız kazancın, tüketicilerin seçme özgürlüğünü kısıtlayan davranışların, mal ve hizmetlerin daha kaliteli ve ucuza üretilip tüketilmesine engel olan, kısaca kaynakların etkin kullanımını engelleyen uygulamaların önüne geçme yolunda yaptığı çalışmalarla adını sıkça duyurmaya başladı." ifadelerini kullandı.