III. Dünya Savaşı Başladı!

Her şey Wikileaks isimli casusun hükümetlerin kirli sırlarını açıklamasıyla başladı. Siber ordular sıcak çatışmaya hazırlanıyor!

III. Dünya Savaşı Başladı!

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, bilgi güvenliği hususunda bir çok ülkenin, savunmanın yanı sıra saldırı kapasitesini de oluşturduğunu söyledi.

TSE tarafından Rixos Grand Otel'de düzenlenen 1. Bilişim Teknolojileri Standardları Konferansı'nda konuşan Şentürk, bilgi güvenliği konusunda yapılan çalışmaların her geçen gün arttığını belirterek, söz konusu çalışmaların son yıllarda artan siber ataklar ve saldırılara odaklandığını ifade etti.

Günümüzde savaşların topla, tüfekle değil, ülkelerin bilgi sistemleri hedef alınarak yapıldığını savunan Şentürk, yapılan siber saldırıların ''Siber Savaş'' olarak adlandırıldığını kaydetti.

Şentürk, siber dünyanın, kara, hava, deniz ve uzayın ardından beşinci cephe olarak ilan edildiğini anlatarak, ''Bilgi güvenliği hususunda bir çok ülke savunmanın yanı sıra saldırı kapasitesini de oluşturdu'' dedi.

Siber savaşlara örnekler veren Şentürk, şunları kaydetti:

''Dünyada artık 'Siber Saldırı', 'Siber Güvenlik', 'Siber Ordu', 'Siber Terörizm', 'Siber Bakan', 'Siber Savunma' terimleri sıklıkla kullanılmaktadır. 2010 Kasım ayında ABD'de 'Wikileaks' olarak adlandırılan gizli diplomatik ve askeri belgelerin ifşası, 2007 yılında Rusya-Estonya siber savaşı, İsrail, Gürcistan, Kore Siber saldırıları ve Amerika'da Siber Ordu Komutanlığının kurulması, siber savaşların dünyadaki örneklerinden sadece birkaçıdır.''

Nükleer, biyolojik ve kimyasal tesislerin fiziksel yöntemlerle kontrol edilmediğini, bu tesislerin uygulama ve otomasyon yazılımlarıyla uzaktan kontrol edildiğini anlatan Şentürk, uzaktan kontrolün hız ve performans kazancı sağlarken, kötü niyetli kişi ve kurumlar için de ''Siber Saldırı'' ortamı haline geldiğini vurguladı.

Şentürk, güvensiz, test edilmemiş yazılımlar ve donanımlar yüzünden ''Kritik Altyapılarda'' telafi edilemeyecek maddi kayıplar yaşanabildiğini belirterek, Siber Güvenlik alanında, TSE'nin Ürün Belgelendirme Merkez Başkanlığı Bilişim Teknolojileri Belgelendirme Müdürlüğü olarak, ''TS ISO/IEC 15408: Bilgi Teknolojisi Ürün Güvenliği-Ortak Kriterler'' belgelendirmesi yapıldığını ifade etti.