İlaç gibi geldi
Sanayi üretimi şubatta yüzde 8.5 artarken büyük katkı 1.1 puan ile ilaç üretiminden geldi.
Asgari ücret artınca vatandaş gıda ve giysi aldı, dayanıksız tüketim yüzde 9 tırmandı. Özellikle AB’ye ihracat kalemi tekstil, kimyasalların sanayiye toplam etkisi 2.5 puan oldu
Sanayi üretimi şubatta yüzde 8.5 büyüdü. Bu yıl şubat ayı 29 gün olduğu için 1 günlük farkı bertaraf etmek için takvim etkisinden arındırılmış rakama baktığımızda da yüzde 5.8’lik güçlü bir artış görüldü. Büyümeyi de direkt etkileyecek olan sanayi üretimini yukarı taşıyan üç ana kalem oldu. Yüzde 8.5’in 1.1’ini ilaç üretimindeki artış sağladı.
Ocak ayında yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında ilaçlara yüzde 10 ile 20 arasında zam kararı beklentisi oluşunca depolar ve eczacılar talep yağdırdı. İlaç üretimi yüzde 29.8 tırmandı. İlaçla birlikte ağırlıklı olarak gıda ve giyimden oluşan dayanıksız tüketim mallarında takvim etkisinden arındırılmış yüzde 9’luk yükseliş dikkat çekti. Nitekim sadece gıda ürünleri imalatı takvim etkisinden arındırılmış haliyle yüzde 2.6 artarak büyümeyi 0.5 puan yukarı çekti.
KRALIN DÖNÜŞÜ
Bu tırmanışın nedeni asgari ücretin artışı ile vatandaşların daha fazla gıda ürünü ve giyim eşyası satın alma imkânına kavuşması olarak değerlendirildi. Böylece bir yandan satışlar artarken diğer yandan da üretim artışı gerçekleşti.
Diğer önemli üretim artışı da ağırlıklı olarak ihracat kalemleri olan tekstil, hazır giyim ve kimya sektörlerinde meydana geldi.
Türkiye’nin geleneksel ihraç alanı olan Avrupa’da ekonominin toparlanması ve bu bölgeye yapılan ihracattaki artış temel neden olarak karşımıza çıktı. Giyim üretimi yüzde 18.6 tırmanırken tekstil üretimi yüzde 12.6 ile 2012’den bu yana en yüksek yıllık üretim artışını gerçekleştirdi. Giyim ve tekstilde takvim etkisi çıkarıldığında da sırasıyla yüzde 15.2 ve 8.8’lik iyileşmeler gözlendi. Halı ve kilim üretimindeki yüzde 68’lik zıplama sanayide ihracatın etkisini perçinledi. Başka bir ihracat kalemi olan kimyasalların üretimi de yüzde 19.2 ile en son 2010 yılında gördüğü yükseliş düzeyini yakaladı.
4.5G VE GÜNEYDOĞU GERGINLIĞI SANAYIYE KATKI YAPTI
Şubatta üretimi rekor kıran ürünlerin başında yüzde 68 ile fiber optik kabloların imalatı geldi. Bu telefon operatörlerinin yeni yüksek hızlı internet yatırımı 4.5G için gerekli olan fiber kabloların talep edilmesi veya üreticilerin gerekli olan kabloları talep olacağı beklentisiyle üretmesinden kaynaklandı. Diğer yandan silah ve cephane üretiminin yüzde 58 yükselmesi ise dikkat çekti. Bu artış ise özellikle Güneydoğu’da artan gerilime bağlanabilir. Rekor kıran ürünlerden birisi de süt ürünleri üretiminin yüzde 34 tırmanması oldu.
EKONOMİYE LİNYİT DESTEĞİ BAŞLADI
Sanayi üretimlerinin alt kalemleri incelendiğinde madencilik ve taşocakçılığında üretim artışının yüzde 9.6 olduğu gözlenirken, bu artışı ağlayan asıl etkenin linyit üretimi olduğu görüldü. Linyit ve kok kömürü üretimi yüzde 28.3 artarak en son 2008 yılında gerçekleştirdiği artış rakamını yakaladı. Bu ise sanayi üretimine 0.3 puanlık bir katkı yaptı. Bu iki madenin de ayrımına bakıldığında kok kömüründeki artışın yüzde 15, linyitteki artışın ise yüzde 30 ile asıl taşıyıcı olduğu ortaya çıkıyor.
Makine ekipman kurulumunun takvim etkisinden arındırılmış halde yüzde 32 tırmanması ise geleceğe yönelik umutları daha da artırdı. Çünkü bu gelecek aylarda daha fazla üretim olacak anlamına geliyor. Kötü haber ise 2015’in son çeyreğinde hem sanayi üretimini hem ekonomiyi sırtlayan otomotiv üretiminin takvim etkisinden arındırıldığında yüzde 0.3’lük bir düşüş sağlamış olması. Yine de otomotiv üretimi ocak ayına göre iyileşme sağladı.
YARISI İHRACAT YARISI İSE İÇ TALEPTEN
Türkiye İstatistik Kurumu‘na (TÜİK) göre sanayi üretimi yılın ilk iki ayında yüzde 6’lık artış kaydederken, İş Portföy ekonomisti Nilüfer Sezgin, “İhracatta ön plana çıkan sektörler artışın yarısını açıklıyor. Yurtiçi talep de üretimi sürüklemede önemli rol oynadı”dedi.
Kaynak:Rahim Ak / Habertürk