İmalat ekimden bu yana en düşük seviyede

İmalat PMI endeks imart ayında 50,0’nin altına düşerek 49,2’ye geriledi. Bu rakam imalat sektöründe, geçen ekim ayından bu yana ilk kez bozulma yaşandığını gösterdi.

İmalat ekimden bu yana en düşük seviyede

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Mart 2016 dönemi sonuçları açıklandı.

Buna göre İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI endeksi, mart ayında kritik eşik değer olan 50,0’nin altına düşerek 49,2’ye geriledi ve imalat sektörünün faaliyet koşullarında Ekim 2015’ten beri ilk kez bozulma yaşandığını gösterdi. Martta gözlenen bozulma üretim ve yeni siparişlerdeki düşüşten kaynaklandı. Türk imalatçılar tarafından alınan yeni iş hacmi son beş ay içinde ilk kez mart ayında azaldı ancak yeni iş hacmindeki düşüş, ılımlı düzeyde gerçekleşti. Yeni ihracat siparişleri üst üste üç ay olacak şekilde mart ayında da azaldı.

Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketine yönelik şu değerlendirmede bulundu:

“Anket verileri, bahara girilirken üretimde, siparişlerde ve ihracatta düşüşlerin yanı sıra istihdamda durgunluğa işaret ediyor. Birçok firma talep koşullarının zayıf olduğunu belirtiyor. Ancak mart ayındaki bozulma ılımlı düzeyde gerçekleşti ve enflasyonist baskılar azaldı. PMI endeksi, Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayımladığı takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde Ocak ayında gerçekleşen yıllık yüzde 5,6’lık büyüme hızının önümüzdeki aylarda düşebileceğine işaret etti.”

İstanbul’da bozulma var ancak yeniden büyüme başlayabilir

Şubat ayında 50,8 ölçülen İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI endeksi de mart ayında 48,8’e gerileyerek İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarında genel bir bozulma yaşandığına işaret etti. Aralık 2015 ve bu yılın şubat ayında iyileşen faaliyet koşulları, üretim, yeni siparişler ve istihdamdaki daralmanın etkisiyle yılın ilk çeyreğinin sonunda yeniden bozulma eğilimine geçti. Mart değeri, 2015 yılı ortalaması olan 48,4’ün üzerinde olmakla beraber bozulmanın Ekim 2015’ten beri gözlenen en yüksek hızda yaşandığını gösterdi. Anket verileri, hem girdi fiyatları hem de nihai ürün fiyatları enflasyonunda düşüş olduğunu da gösterdi.

Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI anketine yönelik şu değerlendirmede bulundu: “İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşulları martta bozuldu. Ancak geçen yılın aralık ayından beri ortalaması 50,0 düzeyinde gerçekleşen PMI endeksi, 2015’in önemli bölümünde yaşanan bozulmaya kıyasla imalat sektöründe son dönemde genel olarak bir stabilizasyon sağlandığına işaret etti. Yeni iş hacminin nihai ürün stoklarına oranı imalat sektörünün önümüzdeki aylarda yeniden büyümeye başlayabileceğini gösteriyor.”