İnanılmaz sistem!
190 bin km yukarıda kendi yağmurunu üretiyor
Gökbilimciler Satürn gezegeni ile ilgili bir keşfe daha imza attı. Uzmanlara göre Satürn'ün üzerinde dökülen yağmuru satürn'ün halkaları üretiyor.
Bu keşif gökbilimcilerin Satürn'ün üzerindeki atmosferde görülen suyun nereden geldiğini açıklamasına yardımcı olabilecek. Hawaii'deki Keck Gözlemevi'nden tarafından alınan veriler elektrikle şarj olan yağmur damlaları yaklaşık 190 bin kilometre yukarıdaki halkalardan aşağı düşerek gezegeni ıslattığını gösteriyor.
Araştırmaya öncülük eden Leicester Üniversitesi'nden James O'Donoghue "Satürn, atmosferi ile halka sistemi arasında önemli etkileşim gösteren ilk gezegen. Halka yağmurunun asıl etkisi Satürn'ün iyonosferinin bastırması görevini yapmak. Yağmur düştüğünde bölgede elektron yoğunluğu çok şiddetli şekilde düşüyor" dedi.
Nature dergisinde yayımlanan çalışmada suyun gezegenin büyük parçasına düştüğü ve satürn'ün üzerindeki atmosferin bileşimini ve sıcaklığını etkilediği belirtildi. Çalışmanın bilim insanlarına Satürn'ün halkalarının başlangıcı ve evrimi hakkında önemli kaynak olacağı tahmin ediliyor.