İndirim kuponlarının durdurulamaz yükselişi

İndirim kuponlarının durdurulamaz yükselişi tüm dünyada online alışverişin olmazsa olmazı indirim kuponu ve hediye çekleri artık Türkiye'de de yükselişte!

İndirim kuponlarının durdurulamaz yükselişi

Bir zamanlar son derece güvensiz, hatta korkulan “online alışveriş” artık gündelik hayatın bir parçası.

2012 verilerine göre Türkiye'de internet kullanım oranı %47'nin üzerinde iken, bunlar arasında online alıveriş yapanların oranı ise %18'lere dayanmış durumda. Bunu rakama vurduğumuzda Türkiye nüfusunun 6 milyondan fazlasının online alışveriş yaptığı anlamına geliyor. Her gün sayısı artan online alışveriş kullanıcılarının ise neden internette alışverişi kullandıkları aslında çok aşikar.

Online alışveriş şuanda orjinal marka ürünler konusunda en hesaplısı. Ayrıca grup satınalma sistemleri sayesinde de ucuzluğa ucuzluk katıyor. Online alışverişin en ucuzu olması temelinde çok mantıklı bir nedene dayanıyor. Alışveriş siteleri fiziksel altyapı olarak sadece sunucu ve hosting hizmetinden yararlanırken dükkan kiraları, şirket çalışanı sayısı, enerji harcamaları gibi birçok masraftan da muaf olduklarından fiyatlarında çok farkedilir miktarda indirim yapabiliyorlar. Yurt dışında, özellikle Amerika, İngiltere ve Almanya'da online alışveriş yeni bir boyut kazanmış durumda.

Bu da şuanda ülkemizde de giderek yaygınlaşmaya başlayan indirim kuponları. Bazı durumlarda hediye çeki olarak da adlandırılan bu sistem, zaten avantajlı olan online alışverişi daha da cazip hale getiriyor. Hediye çekleri veya indirim kuponları temelinde dijital şifreler. Özel bir indirim atanan bu şifreler alışveriş yaparken uygulandığında ekstra indirim sağlamakta. İndirim kuponlarının yaygın olduğu ülkelerde tüketiciler de oldukça bilinçli hale gelmiş durumda.

Akıllı tüketim olarak tanımlayabileceğimiz bu durum hem rekabeti canlandırıyor, hem de tüketicilerin fiyat karşısında daha fazla korunmasını sağlıyor. Ülkemizde yaygınlaşan indirim kuponu sitelerinin sayısı ise gün geçtikçe artmakta. Bu sitelere onlarca örnek vermek mümkün. Onlineindirimkuponu.com, Tikokupon.com, Kuponmax.com ve Kupon Sihirbazı bu sitelerden sadece bazıları.

Bunlar arasında çok iddialı olan Kupon Sihirbazı kupon pazarının liderliğini kısa sürede alacak gibi görünse de, rekabetin nasıl bir boyut kazanacağını ise çok yakında göreceğimiz kesin. Bu arada Kupon Sihirbazı sitesini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Online alışverişin Türkiye'nin tüm internet kullanıcıları tarafından benimseneceği ise bir gerçek. Çünkü alışverişin geleceği interntte gibi görünüyor. Bugün online alışveriş hizmeti sunan sitelerin sayısı neredeyse fiziki dükkanların sayısına ulaşmış durumda.

Süpermarket alışverişinin bile online hale geldiği bu günlerde ülkemiz tüketicilerinin de bilinçlenerek daha avantajlısı için araştırma yapmaları gerekmektedir. Akıllı tüketiciler yaratma yolunda indirim kuponlarının, Türkiye online alışveriş pazarına büyük katkı sağlayacağı ise şüphe götürmez bir gerçek.