İngiliz siyasetçi: Türkiye'yi propaganda malzemesi yapmak çirkin
Türkiye'nin AB üeyliği sürecinde en büyük destekçilerinden biri olan Jack Straw, Türkiye'nin üyeliğinin propaganda konusu yapılmasını 'saçmalık' olarak nitelendirdi
Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine verdiği destekle bilinen İngiltere'nin tecrübeli siyasetçisi Jack Straw, Birleşik Krallık'ta yaklaşan AB referandumunda Türkiye'nin üyeliğinin tartışma konusu yapılmasıyla ilgili, "oldukça çirkin ve saçmalık" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye, 2005 yılında AB ile müzakerelere başladığında Straw, AB dönem başkanlığını yürüten İngiltere'nin Dışişleri Bakanıydı. "Türkiye dostu" olarak bilinen ve Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu'nun eş başkanlığını da yapan 69 yaşındaki Straw, İngiltere'de gelecek hafta yapılacak AB referandumu ve Türkiye'nin referandum kampanyalarında gündeme gelmesine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Straw, Türkiye'nin AB'ye üyelik başvurusunun ilk kez İngiliz siyasetinde bir seçim ya da referandum döneminde tartışma konusu yapıldığına dikkati çekerek, "Bu benim için bir sürpriz oldu. Brexit'i savunanların daha önce Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediklerini biliyoruz. Mesela Boris Johnson." dedi.
İngiltere'nin başkenti Londra'nın Türk kökenli eski belediye başkanı ve Muhafazakar Partili Boris Johnson, ülkede yürütülen "Ayrılığa Oy Ver" kampanyasının başını çekiyor. Johnson, Türk kökenleriyle her zaman gurur duyduğunu söylese de kendisinin de 1990'lı yıllardan itibaren Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini ancak bugün koşulların değiştiğini savunuyor.
"Saçmalığa son vermeye çalışılıyor"
2005 yılında Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlamasının İngiliz Parlamentosunun her iki kanadının da memnuniyetle karşıladığını anımsatan Straw, dolayısıyla Türkiye'nin AB üyeliğinin İngiliz siyasetinde tartışılıyor olmasının kendisi için sürpriz olduğunu dile getirdi.
Straw, "Türkiye ile ilgili iddialar oldukça çirkin. Özellikle de Birleşik Krallık AB üyesi olmaya devam ederse 80 milyonluk Türkiye'nin buraya akın edeceği iddiası." dedi.
Türkiye'nin AB üyelik sürecinin çok yavaş ilerlediğinin görüldüğünü kaydeden Straw, "Şimdiye kadar sadece 1 müzakere başlığı kapandı. Geri kalan 32 başlığın kapanmasında uzun süren bir geçiş süreci olacaktır. İnsanlarla konuşurken, Türk ekonomisindeki büyümeye dikkati çekiyorum. Türkiye'deki geçiş süreci sona erdiğinde, ülkedeki ekonomik büyüme tüm Avrupa'nın ortalamasından fazla olacaktır." diye konuştu.
İngiltere'nin AB'de kalmasını isteyenlerin, Türkiye'nin üyelik süreciyle ilgili iddialara ve "saçmalığa" son vermeye çalıştığını belirten Straw, konunun yatıştırılmaya çalışıldığını kaydetti.
Ülkenin AB'den ayrılmasını isteyen "Ayrılığa Oy Ver" kampanyasının yetkilileri, "80 milyonluk Türkiye AB kapısında" diyerek seçmenleri korkutuyor. Türkiye, ayrılık destekçilerinin hazırladığı posterlerde de kullanılıyor. İngiliz pasaportunun AB'ye açılan bir kapı gibi resmedildiği posterlerde, "80 milyonluk Türkiye, AB'ye katılıyor. Ayrılığa Oy Ver, denetimi yeniden eline al" ifadesi yer alıyor.
"Ayrılık travmatik olacaktır"
Birleşik Krallık'ın Türkiye ile her zaman yakın ilişkileri olduğunu aktaran Jack Straw, referandum sonucu Birleşik Krallık AB'den ayrılırsa, bunun ikili ilişkileri olumsuz etkileyeceğini düşünmediğini söyledi.
Ancak ayrılığın beraberinde birçok belirsizliği de getireceğini dile getiren Straw, "Ayrılık sadece Birleşik Krallık için değil, Avrupa için de travmatik olacaktır." dedi.
Referandumun başa baş geçeceğini tahmin eden Straw, "Yapılan kamuoyu yoklamaları kimi zaman yanıltıcı olabiliyor. Bu partiler üstü bir referandum, çünkü seçmenler kendilerine yakın hissettikleri siyasi partilerin aldıkları kararlar doğrultusunda oy vermeyebilirler." ifadelerini kullandı.
1975 yılında Birleşik Krallık'ın Avrupa Ekonomik Topluluğu'nda (AET) kalıp kalmamasına ilişkin yapılan referandumda da oy verdiğini söyleyen Straw, 41 yıl önce yapılan bu referandum öncesinde de kamuoyu yoklamalarının çoğunun AET'den çıkılacağı sonuçları yayınladığını kaydetti.
"AB'nin işleyişi gözden geçirilecektir"
Straw'un yıllarca mensubu olduğu İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn'e yönelik "AB'de kalınmasına yönelik kampanyaya yeterli desteği vermediğine" ilişkin eleştirilerin hatırlatılması üzerine Jack Straw, "Corbyn benim de mensubu olduğum bir siyasi partinin lideri. Bu tartışmalara girmek istemiyorum. Neyse ki Corbyn bu hafta yaptığı bir konuşmada AB'den ayrılmanın risklerine dikkati çekti." yanıtını verdi.
Referandumdan AB'den çıkılmasına yönelik sonuç çıkarsa İngiltere Başbakanı David Cameron'ın görevini sürdürüp sürdürmemesine ilişkin ise Straw, bu konunun Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin bileceği bir konu olduğunu ancak Cameron'ın şu ana kadar ülkenin AB'de kalmasına yönelik ortaya koyduğu çabaları desteklediğini ifade etti.
Straw, Birleşik Krallık AB'de kalmasının ise 28 üyeli birliğin işleyişiyle ilgili yeniden değerlendirmeler yapılmasına neden olacağını kaydetti. İşçi Partili Jack Straw, 2001-2006 yıllarında Dışişleri Bakanlığı, 1997-2001 yıllarında İçişleri Bakanlığı, 2007-2010 yıllarında ise Adalet Bakanlığı yapmıştı.
Birleşik Krallık'ta AB referandumu 23 Haziran Perşembe günü yapılacak ve halka "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusu yöneltilecek. Ülkede referandum kampanyaları, İşçi Partili milletvekili Jo Cox'un vurularak öldürülmesi nedeniyle askıya alındı.