İnternet kısıtlamasında maliyet 150 milyon dolar
Türkiye’de de ekonominin önemli ölçüde internet üzerinden gerçekleşmesi bu tür kısıtlama ve kesintilerin ekonomik etkilerini de giderek hissedilir hale getiriyor.
Perşembe akşamı Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine güvenlik gerekçesiyle bazı internet sitelerine erişimin engellenmesi ve internet bağlantısının yavaşlatılması ülke genelinde milyonlarca kullanıcının yanı sıra çok sayıda kuruluşu da etkiledi.
Habertürk'te yer alan habere göre tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonominin önemli ölçüde internet üzerinden gerçekleşmesi bu tür kısıtlama ve kesintilerin ekonomik etkilerini de giderek hissedilir hale getiriyor.
Brookings Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre 1 Temmuz 2015 – 30 Haziran 2016 tarihleri arasında dünya çapında 19 gelişmekte olan ülkede 81 adet kısa süreli internet kesintileri oldu. Bu ülkelerin hem ekonomilerinin makul büyüklükte olması hem de internet ekonomilerinin dar çerçevede gerçekleşmesi kesintilerin dünya ekonomisinde neden olduğu kayıpları 2.4 milyar dolar seviyesinde tuttu.
ABD’NİN KAYBI 7 MİLYAR DOLAR
Söz konusu kayıplar arasında Hindistan toplam 70 günlük kesintiyle ilk sırada yer alırken yaşanan kayıplar da 968 milyon dolara ulaştı. İkinci sırada Suudi Arabistan 45 günlük kapatma ve 465 milyon dolarlık ekonomik kayıpla yer aldı.
Fas ise interneti yılda toplam 182 gün devre dışı bırakarak rekor kırarken ülke ekonomisinin de kaybı 320 milyon dolara ulaştı.
Ancak kapatma kararına gerek küresel piyasalarda yaşanan imaj kaybı, yatırımcı endişeleri ve domino etkileri de eklendiğinde kayıpların 3 katına kadar çıkabildiği belirtiliyor. ABD örneğinde olduğu gibi.
Ülke ekonomisinin yüzde 20’sinin internet üzerinden gerçekleştiği ABD’de son olarak internette yaşanan saldırılar ekonomiye toplam 7 milyar dolara mal oldu. Pek çok gelişen ekonominin aksine Türkiye’de internet ekonomisinin payı giderek artıyor.
Bu gerçek göz önünde tutulduğunda ise ortaya şöyle bir hesap çıkıyor: Türkiye’de ortalama saat başı ücret 3 dolar olarak hesap ediliyor. Bu miktar kesintinin sürdüğü 12 saat ve ortalama 4 milyon beyaz yakalı çalışan için hesaplandığında Türk ekonomisinin uğradığı kayıp en az 150 milyon dolar olarak ortaya çıkıyor.
Üretimin azalması nedeniyle yaşanacak vergi kayıpları ve tüketici güveni nedeniyle azalacak ticaret hacmi söz konusu hesaba dahil değil.
1 SANİYEDE 1.6 MİLYAR DOLAR KAYIP
Amazon’dan yapılan açıklamada internet sayfalarının 1 saniye geç açılmasının şirketin cirosunda 1.6 milyar dolar azalmaya neden olduğu belirtiliyor. Google ise arama esnasında sonuçların yer aldığı sayfanın saniyenin kırkta birinden daha yavaş açılması halinde 8 milyon aramanın gerçekleşemediğini belirtiyor. Bu da milyar dolarlık reklam kaybı demek.
'ZAMAN ZAMAN OLABİLİR'
Başbakan Binali Yıldırım, sosyal medya sitelerine erişimdeki yavaşlamaya yönelik soru üzerine, “Güvenlik açısından zaman zaman bu tip tedbirlere başvurulabilir bunlar geçici tedbirlerdir tehlike bertaraf edildikten sonra her şey normale döner” dedi.
BANKALAR NOTERLER VE ECZANELERDE İŞ DURDU
İnternete yönelik bu kararlar, Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine alınıyor. HDP'li yöneticilere ve milletvekillerine yönelik gözaltı kararlarının uygulanmaya başlandığı gece yarısından itibaren başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere ülke genelinde internet büyük ölçüde yavaşladı.
Vatandaşlar; Facebook, Twitter ve YouTube'a ve bazı haber sitelerine erişimde sıkıntı yaşadı. Daha önceki uygulamalardan farklı olarak WhatsApp da gün boyu hizmet veremedi.
İnternetteki yavaşlama, noter, bankacılık ve sağlık işlemlerini de etkiledi. Bankalar ve eczaneler hizmet sunumunda sorun yaşadı.
PROVOKASYON TEDBİRİ
İnternetteki yavaşlamanın, güvenlik kaynaklı olduğu belirtildi. Uygulamanın, gözaltı ve tutuklama kararları sonrasında olası toplumsal olayların ve provokasyonların önünü kesmeyi hedeflediği kaydedildi.
2 SAATTE SINIRLANIYOR
OHAL kapsamında yayımlanan bir kararname ile internete sınırlama yetkisi alındı. Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine, internet erişiminin yavaşlatılması kararı alınabiliyor.
Yetkililer, bir süre sonra internetin normale döneceğini söyledi.
Başbakanlık kararı ile haberleşme 2 saat içinde engellenebiliyor.