iPhone 5 her kilometrede 7 kuruş zamlanıyor!

368 liraya üretiliyor ama o fiyat nasıl 3 bin 300 liraya geliyor? Üstelik sıfır kilometre değil tam 41 bin kilometrede!

iPhone 5 her kilometrede 7 kuruş zamlanıyor!
paralimani.com

Mashable, iPhone 5'in üretiminden son kullanıcıya kadar ulaştığı sürede katettiği mesafeyi hesapladı. Buna göre bir elinizde tuttuğunuz iPhone 5 tam 32 bin kilometrelik bir yolculuk yapıyor.

ABD'de 0 kilometre ile başlayan iPhone 5 yolculuğu, Apple'ın yönetim merkezinden itibaren ilk yolculuğunu yazılım ve dizayn, wi-fi çipi, display sürücü çipi, CMOS çipi, dokunmatik ekran kontrol çipi gibi işlemlerden geçtiği ABD içinde yapıyor. Ardından İngiltere'ye blouetooth çipi ve diğer bazı yan servisler için 8 bin 400 kilometrelik mesafe kat eden iPhone 5'in bunun ardından 9 bin 638 kilometrelik Almanya yolculuğu başlıyor. Bu yolculuk ise dokunmatik erkan kaplaması, ana bant mikroçipi için gerçekleşiyor. Buradan ise 18 bin kilometrelik Kore yolculuğu başlıyorç
Bu uzun yolculuk ise Samsung'un video işlemci çipi için. Bunun ardındansa 19 bin kilometrelik Japon TFT screen yolculu yapıyor. Kamera lensi, kamera modülü, zamanlama kristali, konnektör ve kablolar, batarya şarjı, pasif bileşenler için yapılan yolculuk Tayvan'a 20 bin kilometre. Çin'e ise mekanik parçalar ve gövde için 22 bin km mesafe kat ediliyor. Buradan dağıtım merkezine giden son kullanıcıya hazır iPhone 5, en son tekrar Apple merkezine dönüyor.

Mashable'nin hesapladığı bu yolculuğun ardından iPhone 5'ler bir de California'dan İstanbul'a 9 bin 279 km yol alıyor. Yani toplam 41 bin kilometrelik yolculuğun tüketiciye maliyeti 2 bin 932 TL oluyor. Yani km başına 7.15 kuruş!