'iPhone'ları bekleyen gümrük tehlikesi

TUSKON Wasington Temsilcisi Hakan Taşçı" Türkiye, ABD ile paralel bir çalışmayı yürütmezse İphonelar, Ipadler gümrüksüz girecek" dedi.

'iPhone'ları bekleyen gümrük tehlikesi

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Wasington Temsilcisi Hakan Taşçı, ABD ile AB'nin yürüteceği serbest ticaret görüşmelerine ilişkin, 'Türkiye, ABD ile paralel bir şekilde ikili iş birliği anlaşması ve serbest ticaret anlaşması tarzı bir çalışmayı yürütmezse İphone'lar, Ipad'ler gümrüksüz girecek, bizim ürünlerimiz yine gümrüklü girecek' dedi.

Taşçı, ABD Başkanı Barack Obama'nın 'Birliğin Durumu' konuşmasında bahsettiği AB ile kapsamlı 'Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı' görüşmesinin Türkiye'ye olası etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

ABD ve AB'nin söz konusu müzakerelerde muhtemelen bir - iki yıl içerisinde mesafe kaydedeceğini dile getiren Taşçı, 'Çok zor bir müzakere süreci, ama serbest ticaret anlaşmasından daha öte bir anlaşma yapmak istiyorlar. Birliği daha da güçlendirmek istiyorlar. Bir anlamda Amerika'yı İngiltere gibi AB'ye yakın bir varlık aline getirmek istiyorlar' diye konuştu.

Taşçı, burada Türkiye için çok önemli bir nüans olduğuna dikkati çekerek, AB ile yapılan gümrük birliği anlaşması nedeniyle Türkiye'nin AB'nin serbest ticaret anlaşması olan ülkelerden gümrüksüz mal almak durumunda olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ikili anlaşması yoksa mallarını yine gümrüklü sattığını dile getrine Taşcı, şöyle devam etti:

'Türkiye, ABD ile paralel bir şekilde ikili iş birliği anlaşması ve serbest ticaret anlaşması tarzı bir çalışmayı yürütmezse, olacak olan hadise şu; ABD'nin tüm malları Türkiye'ye gümrüksüz girerken, İphone'lar, Ipad'ler vesaire gümrüksüz girecek. Bizim ürünlerimiz oraya gümrüklü girecek. Zaten ticaret dengesi bizim 5-6 milyar dolar aleyhimize, bu açık çok daha artacak ya da artma potansiyeline sahip olacak. Bu nedenle de kendi içimizde tedbirlerimizi alıp bu noktada neler yapabiliriz, bunun üzerinde çalışmamız lazım.'

'ABD'de üretimi yeniden canlandırma stratejisi'

Türkiye ile ABD arasındaki siyasi ilişkilerin ekonomik olarak geliştirilmesinin önemine değinen Taşçı, ABD'de önemli bir kriz sonrası yeniden ekonomiyi hızlandırma, kendine getirme, üretimi yeniden canlandırma gibi stratejiler bulunduğunu hatırlattı.

Taşçı, şunları kaydetti:

'Birliğin Durumu konuşmasında Başkan Obama'nın söylediği, Apple artık Mac bilgisayarlarını ABD'de üretmeye başlayacak. Çin'deki üretimlerin bir kısmını ABD'ye kaydırmaya başlayacak. Birkaç firma daha var, örnek vererek bahsetti Obama. Bu şuan çok önemli bir trend, yani ABD kaybettiği üretim işlerini tekrar ABD'de yapmak istiyor. Böyle bir ortamda bu anlaşmaların nereye gideceği çok önemli bir soru işareti.'

Bu çalışmaların muhataplarının kim olacağının da önemli olduğunu vurgulayan Taşçı, ABD'de Ticaret Bakanlığı için henüz bir atama yapılmadığını da sözlerine ekledi.