Irak'a 2. el hava gücü!

Komşunun havacılık sektörü Türk uçaklarıyla canlanacak

Irak'a 2. el hava gücü!
PARALİMANI.COM/ÖZEL HABER

Yıllardır savaşlarla yoğrulan coğrafya, yeniden kalkınmanın yollarını arıyor. Irak savaşının üzerinden yıllar geçmesine, ABD askerlerinin bölgeden çekilmesine rağmen, ülkenin kuzeyiyle siyasi bir anlaşmazlık içerisine giren, bu nedenle de zaman zaman Türkiye ile "enerji ve petrol" odaklı anlaşmazlıklar yaşayan Irak, Türkiye ile ilişkileri yeniden eski rayına oturtma ve bir yandan da sanayi ve hizmetler sektörlerini yeniden kurma telaşında.

İşte bu çabalardan biri de, savaş döneminde yerle bir olan havacılık sektörünün yeniden canlandırılması.
Bu açıdan bakıldığında aslında Irak, petrol ve inşaat sektöründeki fırsatlar nedeniyle belki de bölgedeki en fazla rağbet gören ülkelerden biri. Her gün onlarca uçak Bağdat Havaalanı'na iniş yapıyor ve bu uçakların içinde hatırı sayılır işadamları oturuyor.
Fakat bu uçuşlar Bağdat'a uçuş izni bulunan uluslararası havayolu şirketlerini zengin ediyor.
Bunu gören Irak hükümeti harekete geçti ve kendi milli havacılık sektörünü yeniden canlandırmaya karar verdi. Fakat büyük harcamalarla karşı karşıya kalan ülke, THY veya Pegasus gibi Türk devlerinin yaptığı gibi milyarlarca dolarlık yeni uçak siparişlerini hemen ödeyebilecek ne kaynağa ne de zamana sahip.
Çözüm ise yine kapı komşusu Türkiye'den çıktı.

Irak'ın ulasal havayolu şirketi Irak Havayolları, 23 yıldır durmuş olan Irak-Avrupa uçuşlarına İngiltere-Süleymaniye seferleriyle yeniden başladı. Ayrıca 23 yıllık bu sıkıntının en önemli kaynağı olan Kuveyt'e de yeniden uçuşlar başladı.
Halen 5 Airbus, 1 Boeing ve 5 de diğer uçak modellerinde toplam 11 uçağı bulunan Irak Havayolları, filoyu yeni destinasyonlarla destekleyebilmek için bir Türk şirketinin kapısını çaldı. 6 uçak daha almak için gün sayan Irak Havayolları, ismini açıklamadığı bir Türk şirketinden de iki uçak kiralayarak filosunu 21'e tamamlayacak.