İşe iadede emsal karar

AYDIN’da, bir teknoloji markette işe başladıktan 4 ay sonrasında çıkarılan sendika temsilcisi Betül Görgülü’nün kazandığı işe iade davasını Yargıtay onadı.Genç kızın avukatı Suat Çetinkaya: "Yargıtay emsal niteliğindeki bu kararıyla işyeri temsilcileri için 6 aylık kıdem şartını fiilen ortadan kaldırmıştır" dedi.

İşe iadede emsal karar

Betül Görgün, 17 Haziran 2013 tarihinde teknoloji markettte kasiyer olarak işe başladığını, 16 Eylül’de işyeri sendika temsilcisi olarak atandığını, mağaza müdürünün durumdan rahatsız olduğunu ve 22 Ekim 2013 tarihinde işine son verildiğini belirtip, bu haksızlığın giderilmesi için avukatı Suat Çetinkaya aracılığıyla dava açtı.

Aydın 2. İş Mahkemesinde bu yılın şubat ayında görülen karar duruşmasında, avukat Suat Çetinkaya, iş sözleşmesinin feshinin geçersizliğinin tespiti ile işe iadesine, işe başlatılmaması halinde 8 aylık ücreti tutarında tazminatının 4 aylık ücret ve diğer tüm hakların ödenmesine karar verilmesini istedi.

İşyeri avukatları ise, davacının mağaza müdürü tarafından başarılı bir eleman olarak değerlendirilip, kendisini geliştirebilmesi için birçok fırsat verdiğini, arkadaşlarına ve müşterilere agresif davrandığını, sendikalı olmasından dolayı baskı görmediğini, iş yerinde sendikaya üye çalışanlar olduğunu, davanın reddine karar verilmesini talep etti.

Hakim Gülsiye Karakurt, 6356 sayılı yasanın 24. maddesinde "İşveren, işyeri sendika temsilcilerinin iş sözleşmelerini haklı bir neden olmadıkça ve nedenini yazılı olarak açık ve kesin şekilde belirtmedikçe feshedemez. Fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde, temsilci veya üyesi bulunduğu sendika dava açabilir" denildiğini hatırlattı. Davacının işe iadesine hükmeden Karakurt, işe başlatılmaması halinde kıdemine göre takdiren 4 aylık ücreti tutarında tazminatın davalı tarafından ödenmesine, kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süreler için boşta geçen en çok 4 aylık ücret ve diğer haklarının davalı tarafından ödenmesine karar verdi. Davalı taraf kararı temyiz etti.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, "dosyadaki yazılar, kanuni sebeple, kararın dayandığı deliller ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmediği, bu nedenle işverenin temyiz itirazlarının reddi, usul ve kanuna uygun olan hükmün onanması" yönünde karar verdi.

EMSAL KARAR

Avukat Suat Çetinkaya, Yargıtay’ın yerel mahkemenin kararını onanması sonrası yaptığı açıklamada, "Bu kararın özelliği ve diğerlerinden ayıran husus, sendika işyeri temsilcisi olan davacının 4 aylık kıdemi olmasına rağmen işten haksız olarak çıkarılması durumunda işe iade davası açabilmeye hak kazanmasıdır. 4857 Sayılı İş Kanunu 18. maddesi, ’30 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az 6 aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır’ demektedir. Yargıtay emsal niteliğindeki bu kararıyla işyeri temsilcileri için 6 aylık kıdem şartını fiilen ortadan kaldırmıştır. Bu tür mağduriyetleri olanlar korkmadan dava açabilir. Artık ellerinde bu emsal karar var" dedi.