IŞİD’in Irak faturasını karşılayacak mısın?

AB; Türkiye ve Sırbistan gibi aday ülkeleri ‘Rusya’nın AB’ye yaptırımlarından faydalanmayın’ diye uyardı.

IŞİD’in Irak faturasını karşılayacak mısın?

. İhracatçılar ise “IŞİD’in kaybını AB karşılayacak mı ki bizi uyarıyor” yanıtını verdi

IŞİD’in Musul’u işgalinin Türkiye’nin ihracatına faturası kabarıyor. Haziran ayındaki yüzde 21’lik düşüş sonrasında, Temmuz’daki gerileme yüzde 46.4 oldu. Irak’a ihracattaki 2 aylık kaybın toplam faturası 690 milyon dolara ulaştı. İhracatta bu sıkıntılar yaşanırken Rusya’nın Avrupa Birliği (AB) ve ABD’den gıda ithalatına sınırlama getirmesine yönelik kararı ihracatçılar için umut oldu. Rusya’nın kendisine yaptırım uygulayan AB, ABD, Kanada, Avustralya, Norveç’ten et, balık, meyve, sebze, süt ve süt ürünleri alımını durdurmasıyla bu pazarda oluşan boşluğun doldurulmasında Türkiye, Sırbistan, İsviçre, Belarus, Brezilya, Arjantin ve Şili en avantajlı ülkeler arasında gösterildi.

‘Fırsatçılık’ uyarısı

İhracatçılar Irak kaybını Rusya ile gidermek için kolları sıvarken AB dışişleri bakanlarından Türkiye ve Sırbistan gibi aday ülkelere “Rusya’nın karşı yaptırımlarından faydalanmaya dönük girişimlerde bulunmamalarını istediği tehdit gibi bir açıklama geldi.

Brüksel’de toplanan AB dışişleri bakanlarının kararlarında, “Uluslararası toplumun birliğinin güvence altına alınması ve uluslararası hukukun savunulması için aday ülkelerin ve üçüncü ülkelerin (Rusya’nın uyguladığı ticari yaptırımlardan) kaynaklanan fırsatları kendi lehlerine kullanmaya dönük önlemlerden kaçınmalarını bekliyoruz” denildi. Bu açıklamayı değerlendiren ihracatçılar ise “Avrupa Birliği’nin böyle bir talepte bulunmaya hakkı yok. IŞİD’in ihracatımızda yarattığı kaybı karşılayacaklar mı ki bizden Rusya fırsatını değerlendirmememizi istiyorlar” açıklamasını yaptı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Avrupa Birliği’nin bu uyarısının çok önemli olmadığını savundu. Türkiye’nin Rusya ile yıllardır ticaret yaptığını hatırlatan Büyükekşi, şu değerlendirmeyi yaptı:

BM kararı mı var?

“Rusya’ya 6 milyar dolarlık bir ihracatımız var. Sıfırdan bir ticaret ilişkisi başlatmıyoruz. Ayrıca görüşmeler devam ediyor. Ne olacağı belirsiz. Dolayısıyla yapılan açıklama bizi bağlamaz. Kaldı ki yarın bizi Avrupa Birliği’ne mi alıyorlar da bize böyle bir uyarıda bulunuyorlar? Birleşmiş Milletler kararı mı var? Ambargo uygulanması mı söz konusu? Sonuçta açıklanan karar tek taraflı ve bizi bağlamaz.”

En çok yaş meyve-sebze satıyoruz

RUSYA‘ya yapılan ihracatta Ocak-Temmuz 2014 dönemine bakıldığında, taşıt-araç ve tekstil ürünlerinin ardından 439 milyon dolarlık ihracatla yaş sebze ve meyve geliyor. Rusya’ya yapılan diğer gıda ihracatı ise, 70.6 milyon dolar ile hububat-bakliyat, 35.8 milyon dolar ile su ürünleri ve hayvancılık mamülleri, 25.6 milyon dolar ile fındık, 20.7 milyon dolar ile kuru meyve, 8 milyon dolar ile meyve sebze, 1.1 milyon dolar ile zeytinyağı olarak sıralanıyor.