İslami bono çıkıyor

Dünya İslam Ekonomik Forumu'nun 9'uncusu Londra'da başladı, Başbakan Yardımcısı Babacan da katılıyor

İslami bono çıkıyor

Dünya İslam Ekonomik Forumu'nun (WIEF) 9'uncusu, İngiltere'nin başkenti Londra'da başladı. Excel fuar alanında yapılan foruma, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da katılıyor.

İlk kez İslam dünyası dışındaki bir ülkede gerçekleştirilen forum üç gün sürecek. İngiltere, ‘İslami bono'nun piyasalarda işlem göreceği ilk Batılı ülke olacak. Londra Borsası'nda da İslami kaidelere uygun yeni bir ‘İslami indeks' oluşturulacak.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Londra'da başlayan Dünya İslami Ekonomik Forumu'nda, İngiltere'nin İslami bononun işlem göreceği ilk Müslüman olmayan ülke olduğunu açıklamaya hazırlanıyor. Cameron, Londra Borsası'nda yeni bir ‘İslami market indeksi' oluşturacaklarını da belirtecek. Bu yeni uygulamalarla İngiltere, daha çok Müslüman yatırımcıyı ülkeye çekmeyi amaçlıyor. İslami finansın İngiltere ekonomisi için iyi bir fırsat olduğunu belirten Cameron, İslami bankacılığın geleneksel bankacılığa göre yüzde 50 daha hızlı büyüdüğüne, son 7 yıl içinde İslami yatırımların yüzde 150 arttığına ve gelecek yıl 1,3 trilyon sterlin yatırım beklediklerine dikkat çekiyor. Cameron konuşmasında, "Londra'nın sadece İslami finansın Batı'daki en büyük başkenti olmasını istemiyorum. Londra'nın Dubai ile birlikte ‘dünyanın' en büyük İslami finans merkezi olmasını arzu ediyorum." ifadelerine yer verdi. Bazı ülkelerin dünyadaki değişimi görmezden gelerek içine kapandığı yorumunda bulunan Cameron, "Fakat İngiltere böyle bir hataya düşmeyecek." değerlendirmesi yaptı.

İngiltere Hazine Bakanlığı'nın gelecek yıl 200 milyon sterlin değerinde ‘sukuk' adı verilen İslami bonoları piyasaya sürmesi bekleniyor. İslami kaidelere göre işlem görecek bonoların, faiz kazancı yerine menkul kıymetlerden sabit bir getirisi olacak. Bu tahvil İslami finans ilkelerine uygun olarak faizsiz şekilde, somut bir varlık ya da hizmetten sabit bir gelir getirecek şekilde yapılandırılacak. 2006 yılında kurulan ve merkezi Kuala Lumpur'da bulunan Dünya İslam Ekonomik Forumu, Müslüman ülkeler arasındaki işbirliğini ve ekonomik ilişkileri geliştirmeyi amaçlıyor. İlk kez Asya dışında bir ülkede yapılan ve 56 ülkenin üyesi olduğu forumun son toplantısı geçen yıl Malezya'da yapılmıştı.

zaman