İspanya'dan 'siesta'ya veda!

Ticaret gitgide serbestleşiyor

İspanya'dan 'siesta'ya veda!

İspanya'da ekonomik krizden etkilenen küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri (KOBİ) canlandırmak için son dönemlerde hem hükümet hem de özerk yönetimler acil önlemler almak zorunda kaldı.

2010 yılında başlayan ekonomik kriz öncesinde ''siesta''larıyla (öğle uykusu) ünlü İspanya'da artık ticaret her geçen gün daha da serbestleştiriliyor. Geçmişte, öğle saatlerinde kapalı olan, yılda sadece iki dönem indirim yapmalarına izin verilen, pazar günleri ve bayramlarda kapalı olan İspanyol mağazaları, son dönemlerde çıkartılan yasalarla neredeyse tamamen serbest bırakıldı.

Hükümet, ''KOBİ'ler düzeyindeki ticari şirketleri teşvik etmek, rekabeti artırmak ve tüketimi canlandırmak'' için acil önlem paketleri çıkardığını savundu. Son değişikliklere göre, resmi çalışma günlerinde haftalık 72 saat olan çalışma saati 90'a çıkarılırken, 300 metrekareden küçük mağaza ve dükkanlarda çalışma saatleri serbest bırakıldı.

Resmi bayramlarda yıl içinde 8 günle sınırlanan açma süresi ise 10'a çıkarıldı. Ayrıca, şimdiye kadar Ocak-Mart ve Haziran-Eylül dönemleriyle sınırlı tutulan indirim günleri tüm yıl boyunca serbest bırakıldı.

Bu arada 4 ay önce çalışma saatlerini tamamen serbest bırakan, mağazalara pazar günleri de açık olma hakkı veren Madrid özerk yönetimi, indirimlerle ilgili sınırlamaları da kaldırdı. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yeni yönetmelikle, mağazalar, indirimi hem içeride bulunan istediği ürünle sınırlı tutabilecek (bundan önce yarıdan fazlasına indirim uygulama zorunluluğu vardı) hem de yeni bir ürünü indirimli olarak direkt satışa sunabilecek.