İsrail'in milyar dolarlık Türkiye umudu!

Eski günler bir hayal olarak mı kalacak?

İsrail'in milyar dolarlık Türkiye umudu!
PARALİMANI.COM

Binyamin Netanyahu tarafından Obama'nın nezaretinde telefonda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a dilenen "Mavi Marmara" özrünün ardından şimdi İsrail cephesi özellikle silah sanayii için büyük bir beklentiye girmiş durumda.
Fakat uluslararası stratejistler uyarıyor: Hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacak...

Her şey 2010 yılının mayıs ayında başladı. İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ekonomik ambargoyu protesto etmek için tüm dünya ayaklanırken Mavi Marmara adındaki bir Türk gemisi ambargoyu denizden delmek üzere Türk ve yabancı yolcularıyla yola çıktı.

İsrail'in "sakın gelmeyin" uyarılarına karşılık rotasını Gazze'ye çeviren Mavi Marmara'ya İsrail özel timleri tarafından yapılan saldırı 9 Türk yolcu ve mürettebatın hayatını kaybetmesine yol açmış ve Türkiye İsrail'le tüm diplomatik ve ekonomik ilişkilerini, İsrail özür dileyip Gazze'ye ambargoyu kaldırana ve ölen vatandaşlarımızın ailelerine tazminat ödeyene kadar askıya aldı.

Bütün dünyada ses getiren bu kararın ardından ekonomik yaptırımlar da bir bir uygulanmaya başlandı. Kamu şirketleri İsrail'in savunma ihalelerine girişine ambargo koyarken özel sektör şirketleri de milli dış politikaya ayak uydurdu ve İsrailli şirketlerle ticaretini dondurdu. israil'in Türkiye'de bulunan vatandaşlarını ülkeye acilen geri çağırmasına kadar varan sürecin üzerinden yaklaşık 3 yıl geçti.

Milyarlarca dolarlık Türk savunma ihalelerinde daha ihale aşamasına bile gelemeden safdışı kalan İsrailli savunma devlerinin zararı oldukça ciddi boyutlardaydı.

BİR ÖZÜRLE BAŞLAYAN UMUT

Fakat geçtiğimiz günlerde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Obama'nın nezaretinde Başbakan Erdoğan'a bir telefon açarak Mavi Marmara saldırısı nedeniyle Türkiye'den ve Türk vatandaşlarından özür diledi.
İlikişlerin normalleşmesi sürecinde ilk adım olarak nitelendirilen bu özrün ardından şu sıralar gelen bilgilere göre İsrail ölen vatandaşların yakınlarına ödenecek olan tazminatı hesaplamakla meşgul.

Bu gelişmelerin ardından da özellikle İsrailli şirketler milyarlarca dolarlık Türk savunma sanayi ihalelerine kapıların yeniden açılması umudu içine girmiş durumda.

İSRAİL ŞİRKETLERİ: NEDEN OLMASIN

Konuyla ilgili açıklama yapan ve ismini vermek istemeyen bir İsrail savunma şirketinin yetkilisi, "İlişkilerin aniden eski güzel günlere dönmesini elbette beklemiyoruz. Fakat kilit savunma sistemleri konusunda yeniden işbirliği neden olmasın. Sonuç olarak Türkiye İsrail ile savunma sanayiinde işbirliğinin kendi çıkarlarına uygun olduğunun farkına varacaktır. Biz bunu bekliyoruz" diyor.

"ERDOĞAN'DAN BİR İŞARET YETER"

Yine bir Türk kamu savunma şirketinin yöneticisi de, "Başbakan Erdoğan'ın ofisinden gelebilecek doğrudan veya dolaylı tek bir işaretle İsrail ile savunma ticaretinde normalleşme süreci başlar. Fakat bunun için İsrail ile olan tüm politik ve diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması gerekiyor" sözleriyle bu olasılığın imkansız olmadığına dikkat çekiyor.

GERMANY MARSHAL FUND: ASLA ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK

Buna karşılık Germany Marshal Fund Yöneticisi Özgür Ünlühisarcıklı, Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin tamamen yenilenmesi konusunda yüksek bir beklentiye girmenin hata olacağı iddiasında.
Evet bir ilişki olasılığı doğdu fakat görünür gelecekte iki ülkenin ilişkilerinin normale dönme olasılığı yok. İki ülke arasındaki ilişki asla eskisi gibi olmayacak" iddiasında bulunuyor.