İstanbul'un Tokyo'dan intikamı!

Olimpiyatın rövanşı İstanbul'un!

İstanbul'un Tokyo'dan intikamı!

Gelişmekte olan ülkelerden hızlanan para çıkışıyla bir süredir diken üstünde seyreden piyasalar dün biribiri ardına gelen olumlu haberlerle adeta ralli yaptı.

Habertürk'ten Sefer Yüksel'in haberine göre haftanın ilk işlem gününde piyasalara ilk moral Uzakdoğu’dan geldi. 2020 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapma hakkını kazanan Japonya’da ikinci çeyrek büyümesi de yüzde 2.6’dan 3.8’e çıkarılırken, Çin’de de dış ticaret ve enflasyon rakamlarının iyi gelmesi piyasalara doping etksi yarattı. Japon Borsası yüzde 2.5, Çin Borsası ise yüzde 3.4 yükeliş yaşadı. Uzakdoğu’dan gelen bu olumlu haberlere içeride de beklentilerin üzerinde gelen sanayi üretimi rakamları ve Merkez Bankası’nın hemdün hembugün en az 200milyon dolar satacak olması ve ek sıkılaştırma uygulaması eklenince dolar ve Euro 2 kuruş birden düştü. Dolar 2.0255 TL’ye, Euro 2.68 TL’ye geriledi.

BORSA BANKALARLA UÇUŞA GEÇTİ
Cuma günü 2.3718 seviyesinde olan sepet bazında TL dün 2.35’lere indi. Dolar karşısında dün yüzde 1 değer kazanan Türk Lirası, gelişmekte olan ülke para birimlerine göre açık ara daha iyi bir performans gösteren para birimi oldu. Piyasalarda esen olumlu havada, cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verilerinin ABD Merkez Bankası FED’in tahvil alımlarını azaltmasının gecikeceğine işaret etmesi ve Suriye konusunda siyasal çözüm olabileceği haberlerinin artması da etkili oldu. TL’deki değer kazancı ve beklentilerin üzerinde artan temmuz ayı sanayi üretim verisi Borsa İstanbul’a ralli yaptırdı. Borsa İstanbul özellikle bankacılık hisselerine gelen alımların etkisiyle dün yüzde 3.65 yükselerek 69 bin 689 puandan kapandı. Borsa bu performansıyla en fazla yükselen borsalardan biri oldu. Öte yandan borsacılar Türk Lirası’nın değer kazanmasının sanayi şirketleri hisselerine de alım getirdiğini belirttiler.

SANAYİDE ÇARKLAR HIZLI DÖNDÜ
Sanayi üretim endeksi temmuzda sermaye, dayanıklı tüketim ve ara malı imalatındaki artışla arındırılmamış olarak yıllık bazda beklentilerin üzerinde yüzde 5.8 artış gösterirken, üçüncü çeyrek büyümesi için de olumlu sinyaller verdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi temmuzda bir önceki aya göre yüzde 0.9, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.6 arttı. Sanayinin alt sektörlerinde bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1.8 azaldı ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.1 arttı.

YÜKSELTEN 5 NEDEN
1- Sanayi üretiminin temmuzda beklentilerin üzerinde artması

2- Merkez Bankası’nın dün ve bugün en az 200 milyon dolar satacak olması

3- ABD Merkez Bankası FED’in tahvil alımlarını azaltmasının gecikeceği beklentileri